Здравният министър Костадин Ангелов обясни пред депутатите в парламента защо се налага по-големите ученици да учат онлайн. Това стана по време на петъчния парламентарен контрол в отговор на въпрос на народния представител от БСП проф. Георги Михайлов.

Министърът мотивира заповедта си от 27 октомври с актуалната епидемична обстановка, която сочи, че се наблюдават непрекъснато нарастващи показатели, в това число на 14-дневната заболяемост, която на национално ниво надхвърля 120 на 100 000 население. Освен това на броя на хоспитализираните и на броя на починалите, като такава тенденция има и към настоящия момент. 

"Наблюдава се съществена ескалация в интензивността на епидемичното разпространение. Най-засегнати от новия коронавирус са лицата в млада и активна възраст, като е регистриран подем в заболяемостта при учениците в гимназиален курс - 15-19-годишни и в прогимназиален курс 10-14 години", подчерта той, цитиран от БНТ.

"Предвид това и наличните данни, че при децата вирусът може да протече асимптомно с лека или нетипична клинична проява е въведена конкретна мярка за прекъсване механизма на предаване на инфекцията, ограничаване възможността за заразяване на контактни лица сред педагогически персонал. Мярката цели забавяне развитието и интензивността на пандемията", добави министърът.

Той напомни, че преустановяването на учебния процес е мярка, която е прилагана в страната досега и при сезонния грип.

Проф. Михайлов репликира, че с преминаването на онлайн обучение се създават условия за "образователна катастрофа". Той цитира изследване на Френската педиатрична асоциация, в което се вижда, че точно тези групи от населението боледуват безсимптомно и помоли министъра внимателно "да таргетира противоепидемичната си политика".

"Тъй като при отворен режим на движение на населението, при работещи заведения за обществено хранене, при движение на всички граждани, свързани с работни функции в обществото, изключването на учащите се в един или друг процент, няма по никакъв начин - и това се вижда от политиката на големите държави, които отвориха своите училища - ние създаваме условия за образователна катастрофа", каза проф. Михайлов.

Той призова министъра да се вземат най-точните и динамични решения, за да не изпадаме в положение "на триците - скъпи, на брашното - евтини".

Министърът отговори, че учениците боледуват безсимптомно, но участват и спомагат за пътя на разпространение на заразата.

За отворените ресторанти Ангелов каза, че там се спазват епидемични мерки за дистанция и изрични указания за отстояние.