Премиерът Бойко Борисов за пореден път се похвали с успехи на държавата срещу контрабандата на цигари, цитирайки данни, според които сивият сектор се е свил многократно за последните 10 години.

Ето какво написа той в официалния си профил във Фейсбук:

"Потреблението на незаконни цигари у нас продължава да намалява и през първото полугодие на 2020 г. Това сочат данните от традиционното проучване на "Инициативата срещу незаконната търговия". Отчетените нива и през двете тримесечия на 2020 г. са по-ниски спрямо нивата от края на миналата година: за първото тримесечие на 2020 г. е 1,8%, за второто тримесечие е 2,6%, при 3.1% за последното тримесечие на 2019 г. А през 2010 г. незаконните цигари бяха цели 34,5%!

Данните категорично потвърждават досегашната положителна тенденция на устойчиво намаляване на потреблението на цигари, непредназначени за българския пазар. Това е и най-яркото доказателство, че институциите бележат постоянен успех в борбата с контрабандата.

Добрите резултати водят и до висока събираемост на приходите в бюджета. Това ни дава възможност постоянно да разширяваме политиките в помощ на хората в настоящата сложна обстановка.

Благодаря на "Инициативата срещу незаконната търговия", чийто организатори дори по времето на пандемия успяха да проведат това важно проучване".

Премиерът публикува и графика с данните.