Отпускаме 52 милиона лева, с които ще подпомогнем семействата с деца до 14 години, при които родителите се е наложило да останат вкъщи и да се грижат за децата си докато са затворени училищата, яслите и детските градини заради пандемията. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното правителствено заседание. Премиерът посочи, че с отпуснатите днес от кабинета финансови средства общата сума по тази мярка нараства до 73 милиона лева.

"С предходния трансфер на средства по мярката помогнахме на над 41 000 семейства", напомни министър-председателят и добави, че сега предстои кандидатстването за новите средства. Помощта се изплаща пропорционално за дните неплатен отпуск, като размерът за един месец е 650 лв. за семейства с 1 дете и 975 лв. за семейства с 2 и повече деца. Мярката има подоходен критерий, който беше увеличен на 150% от минималната заплата, което означава, че семейство с едно дете трябва да има доход до 2925 лв., а с две и повече - до 3900 лв.

Правителството подкрепи и Ловчанската митрополия за изграждането на духовно-просветен център

"Благодаря Ви за възможността училището в Ловчанската Света митрополия да продължи да обучава децата в християнската вяра и добродетели." С тези думи Ловчанският митрополит Гавриил се обърна към премиера Бойко Борисов, след като правителството предостави безвъзмезден държавен имот за създаване на духовно-просветен център в епархията. Кабинетът отпусна и 879 000 лева за ремонт на сградата, в която се е помещавал кожарския техникум в Ловеч.

Снимка: Министерски съвет

Митрополит Гавриил подчерта, че днешното решение на Министерския съвет ще даде възможност след разширението на сградата, училището в епархията да се превърне от начално в основно общообразователно с християнско възпитание. "С това искаме още една лепта да дадем за доброто възпитание на децата. Вярата ще ни помогне да се съхраним и за в бъдеще", добави Ловчанският митрополит.

Борисов отбеляза, че през годините правителството винаги е подпомагало изграждането и реставрацията на храмове в цялата страна и припомни, че за строежа на катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий" в Ловеч Министерският съвет осигури 828 000 лева в периода от 2014 г. до 2019 г.

"Сега и този нов духовен център ще бъде място за ограмотяване и за разпространение на християнските ценности. Парите отиват за обучение на всички деца", изтъкна премиерът Борисов. Министър-председателят беше категоричен, че правителството ще продължава да помага на църквите и манастирите в България, независимо от възраженията на опозицията.