Част от изплащането на кредитите, които международните финансови институции биха могли да отпуснат за свързаността на Балканите, да става чрез въвеждането на тол системи и таксите за ползване на пътищата в региона да бъдат уеднаквени, за да може Балканите да станат мощна икономическа зона. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция със своя колега от Черна гора Душко Маркович в Подгорица, където е на официално посещение, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

"Рисковано, но и с много воля, постигнахме значителни резултати по процеса за евроинтеграцията на Балканите. Мисля, че до края на годината Черна гора има реалния шанс", каза още Борисов и посочи, че трябва да се работи активно, за да може страната да затвори още две глави от предприсъединителния процес.

Той заяви и че ще бъде създадено смесено дружество между двете страни за пренос на електроенергия.

"Мисля, че това ще е успешен проект. Надявам се през следващите месеци да направим икономически форум, да подготвим една подобна структура. Черна гора и Италия правят нещо уникално. Ние имаме енергия, можем да направим нещо подобно", допълни министър-председателят.

Снимка: Министерски съвет

По думите му това ще е един балкански проект с участие на всички държави, които имат интерес.

По отношение на миграцията българският премиер отново подчерта, че всяка държава на външна граница трябва да полага усилия за справяне с миграционната вълна.

"България го е направила - изграждане на съоръжение, много техника, видеокамери, и имаме нула миграция. Така че ние показахме, че можем", добави Борисов.

Снимка: Министерски съвет

Душко Маркович благодари за усилията на страната ни за поставянето на европейската перспектива за страните от Западните Балкани във фокуса на обсъжданията в Европейския съюз. Той оцени положително резултатите от проведените срещи по време на Българското председателството на Съвета на ЕС, както и подписаната от всички европейски лидери в София декларация за интеграцията на страните от региона.

По-късно Борисов се срещна и с президента на страната Мило Джуканович, който го награди с орден "Черна гора" с лента. Най-висшето държавно отличие беше връчено на българския премиер в знак на благодарност за последователните му усилия и подкрепата на страната ни за европейската перспектива на Черна гора, заявиха още от правителствената пресслужба.

Снимка: Министерски съвет

Борисов благодари за наградата и заяви, че това е оценка за България по време на европредседателството. Той изтъкна, че през тези 6 месеца страната ни е положила огромни усилия за европейското приобщаване на страните от Западните Балкани.

"Всички дойдоха в София, направихме много срещи, след това инициативата "16+1" и Берлинския процес в Лондон. Ще продължаваме активно да си сътрудничим в рамките на НАТО и съм убеден, че ще продължим да работим заедно и в ЕС", каза още премиерът.

"Приятелството и подкрепата, която Бойко Борисов оказа, е много по-дълга от тези 12 години независимост на Черна гора. Бойко Борисов, като министър-председател, сложи един своеобразен отпечатък в двустранните отношения", заяви от своя страна Джуканович.

Българският премиер разговаря и с председателя на Скупщината Иван Брайович.