С решение на правителството вицепремиерът Валери Симеонов се освобождава като председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерски съвет. Председателството на Съвета се поема от вицепремиера Томислав Дончев. Правителственото решение, предложено от министър-председателя Бойко Борисов, е прието неприсъствено, съобщиха от информационната служба на кабинета.

В съобщението не са посочени причини за това решение, но то идва в разгара на скандала около Симеонов, заради чиято оставка майките на деца с увреждания продължават да протестират. По-рано днес от ГЕРБ допуснаха текста в закона, който предвижда начело на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания да е ресорният вицепремиер - тоест Симеонов, да бъде променен именно заради напрежението около него.

"Националният съвет подпомага кабинета в разработването и провеждането на държавната политика по етническите и интеграционните въпроси. Също така съдейства за сътрудничеството, осъществява координацията и провежда обществени консултации между държавните органи и юридическите лица с нестопанска цел на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства, и други юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, които работят в областта на междуетническите отношения, защитата на правата на човека. Осъществява и текущ мониторинг по отношение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 - 2020) и на други програмни документи на държавни органи в областта на междуетническите отношения и защитата на правата на български граждани, принадлежащи към етнически малцинства", се казва още в съобщението на правителството.

Тази сутрин от ДПС заявиха, че страната тъне в хаос и се официализира езикът на омразата, като огромният принос за това е на "Обединени патриоти" и Валери Симеонов.

"Това са отровните пластмаси в българската политика, тровят обществото и това се пренася надолу сред хората", заяви депутатът Хамид Хамид.

Той коментира, че има най-различни способи една демократична опозиция да покаже своята позиция и намекна, че ДПС може да саботира работата на парламента:

"През последните няколко седмици да сте забелязали, че от ДПС зависи кворумът в Народното събрание? ДПС има своите политически партньори в ЕС, има своите премиери от АЛДЕ, своите евродепутати. АЛДЕ управлява заедно с ЕНП, АЛДЕ осигурява мнозинството в Европейския парламент".