Можем да седнем на масата на преговорите и да ги довършим по разумен начин, каза премиерът в оставка Николай Денков в ефира на бТВ.

"Искам да преговарям с хора, които са готови да продължат да работят по програмата за развитие. Имам доверие на Мария Габриел. Ако е готова - да се върне на преговорите и да се опитаме да възстановим доверието. Ако не може - отиваме в непознати води",  каза Денков.

Той съобщи, че е изпратил декларация с несъгласие да бъде част от кабинета на Мария Габриел. Едно копие е изпратено в Народното събрание, а другото е при президента.

"Вчера до 13 ч. бяхме на преговори. В 13 ч. влезе пиарът на ГЕРБ-СДС, каза на преговорния екип "Време е" и те станаха и си тръгнаха. Научих, че има списък с имена на министри от медиите, когато беше представен в президентството. Преди това и в личен разговор с г-жа Габриел и по време на преговорите изрично я попитахме нали няма да внесат имена, които не сме съгласували, тя каза: "Това няма да стане, това няма да съм аз", каза Денков.

По думите му преговорите са били прекъснати на финалната права.

"Бяхме стигнали почти до края. Обсъждахме един-единствен министър и няколко възможности за второто лице и 3-4 параграфа, които трябваше да се уточнят по споразумението. През цялото време казвахме "нека да довършим този процес", но някой друг дръпна шалтера и изпрати Габриел при президента с този списък", заяви премиерът в оставка.

Според него преговорите може да продължат,

"Все още се надявам, че разумът ще надделее, имаме още пет дни и да довършим преговорите по разумен начин. Не я каня, казвам, че в този момент има един начин да излезем позитивно - да довършим преговорите по начин, който да бъде приемлив за двете страни с участието на лидерите, така че да има общо решение. През последните две седмици Борисов не вдигаше телефона на никой от наша страна, не участваше в тези преговори и сега най-вероятно ще се опита да прехвърли цялата вина за тази нелепа ситуация на преговорния си екип", каза Николай Денков.

България има нужда от правителство, което да работи по програма - законодателна и управленсска, заяви още той.

"Можем ли да го направим? Аз не виждам друга конфигурация. Както много пъти и вие, журналистите, го казвате, и ние, политиците, го казваме - като отидем на избори, какво ще получим след тях?", попита той

Той бе категоричен, че продължаване на преговорите е единствената възможност, която може да ни изведе позитивно от настоящата ситуация. "Това е мое лично мнение. Аз не съм сигурен, че другите политици от ПП-ДБ са готови на такава крачка. Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход за България няма", посочи Денков.

Номинираната за министър-председател от ГЕРБ - СДС Мария Габриел върна вчера изпълнен мандата на президента Румен Радев със състав на проектокабинет. По-късно от "Продължаваме промяната - Демократична България" обявиха, че проектокабинетът не е съгласуван с тях, а номинираните за министри от партията заявиха, че отказват да се включат в този състав на Министерския съвет.