Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски повтори острите си критики към премиера Николай Денков, които по-рано днес изложи в отворено писмо. По думите му "той не работи нищо".

"Целта ми е да почне да си върши работата, той не си върши работата като премиер. Четири дена вие видяхте ли нещо да работи този премиер, седнал в уютното си кабинетче, седи там, нещо разпорежда онлайн. Това е несериозно", каза Пеевски.

По думите му Денков трябва да се занимава с това хората да не бедстват четири дена.

"Рейтингите следите ли ги за какво става въпрос - той има по-ниско доверие от кабинета на "Виденов", това нормално ли е за вас", коментира Пеевски.

"Ако трябва, мога да отида за един месец да пробвам и ако нещата са по-успешни и рейтингът е по-висок, мога да остана", коментира още депутатът в отговора на въпрос, свързан с коментарите му по повод премиерския пост.

Пеевски коментира и темата с бюджета на Здравната каса, който бе отхвърлен на комисия, и думите на премиера, че игрите със здраве са опасни за здравето.

"Ще има бюджет на Здравната каса. Да не се напряга прекалено премиерът, да си върши другата работа, която не си я върши", каза Пеевски и отбеляза, че хората бедстват, четири дена без електричество. Депутатът заяви, че между първо и второ четене "ще прекроим нещата". За онколекарствата ни притесняват тези обществени поръчки, добави той.

Парламентът ще обсъди на първо четене в петък законопроекта за бюджета на НЗОК за 2024 г. и законопроекта за бюджета на държавното обществено осигуряване за догодина, решиха днес депутатите.

На въпрос за заканата на президента Румен Радев да наложи вето на бюджета, Пеевски я отредели като популизъм.

Попитан дали президентът има основания, когато твърди, че има намерения за разпродажба на държавни земи, Пеевски посочи, че ако има такова нещо, "ние ще го спрем и ще бъдем абсолютно против".

ДПС са се отказали от комисия за заплахите срещу министъра на електронното управление Александър Йоловски, защото са преценили, че е по-добре да се остави всичко на разследващите органи, обясни още Пеевски по повод днешното гласуване в парламента.

В началото на пленарното заседание беше отхвърлено предложението на "Възраждане" за включване в дневния ред на проекторешение за създаване на временна комисия за проверка на фактите и обстоятелствата, свързани с твърденията на министъра на електронното управление Александър Йоловски, че върху него е оказван натиск от народни представители.