Премиерът Бойко Борисов, който се лекува вкъщи от коронавируса, подкрепи медиците, които по-рано излязоха пред най-големите столични болници и призоваха гражданите да спазват мерките за безопасност и символично включиха светлините на телефоните си. 

Министър-председателят и лидер на ГЕРБ също отправи призив към всички за отговорност и съобразяване са изискванията. Във Фейсбук профила си той публикува снимки на символичната инициатива на лекарите и написа:

"Лекарите, медицинските сестри и санитарите отново излязоха пред болниците. Защото коронавирусът се завърна с нова сила. Екипите, които спасяват животи, апелират да бъдем отговорни. За да опазим себе си и близките ни.

Да, вирусът е силен. Постави ни пред безпрецедентно изпитание. Не можем да спрем всичко в държавата и не бива! Но можем да сме отговорни и да отслабим разпространението му. Като не забравяме колко важно е да носим маска, да спазваме дистанция, да сме стриктни с дезинфекцията. И навреме да потърсим нашите лекари, когато имаме нужда. Защото те знаят как да ни помогнат.

Затова - замислете се, когато видите медиците ни пред болниците. От нас зависи да минем по по-лекия път. Веднъж доказахме, че заедно можем да се справим. Да го направим пак!".

По-рано здравният министър проф. Костадин Ангелов пък отправи мрачно предупреждение:

"Имаме дифузно разпространение на COVID-19. Вече не говорим за огнища и ако продължаваме с неглижирането на мерките, в един момент може да се окаже късно. Затова предложих допълнителни мерки, които да гарантират социалната дистанция. Само чрез нея можем да прекъснем веригата на разпространение на вируса. Очакват ни тежки зимни месеци - влизаме в грипния сезон и рискът здравната система да не издържи е реален".