Лидерската битка в 25 МИР София традиционно завърши с категорична победа на Бойко Борисов, който изпревари и националния резултат на ГЕРБ към този момент поне с два процента. Това сочат данните при 100% обработени протоколи от вота тук.

Борисов постига резултат от 28,69%, което прави 35 559 гласа, подадени за листата на ГЕРБ-СДС, на която е водач лидерът.

Втори след него е бившият премиер Николай Денков, който също калкулира собствения си авторитет и издърпва коалицията на второто място с 20,79%. Това е сериозно надскачане на резултата на коалицията ПП-ДБ, който се движи към момента под 15 на сто. Добавената стойност обаче идва и от обичайно високия вот за ПП-ДБ сред столичани. За кандидатите, водени от Денков, са гласували 25 772 избиратели.

Третото място в сблъсъка на партийните водачи заема Костадин Костадинов със 17.04%, което също е с три-четири пункта над националния резултат на формацията. За листата с водач лидера на "Възраждане" са гласували 21 123 избиратели в столичния 25 МИР.

Слави Трифонов е четвъртият от лидерите, получил 10 564 гласа за ИТН или 8,52%. Той също надхвърля резултата на партията си, което е валидно и за останалите след него.

Атанас Зафиров подобрява вота за "БСП - Обединена левица" със 7,75% или 9612 гласа. Следва го лидерът на МЕЧ Радостин Василев който е издърпал вота за листата си до 5,46 на сто.

Повечето партийни водачи в лидерския 25 МИР надхвърлят националния резултат на партията или коалицията си, но това не е така при "Величие".

Водачът Ивелин Михайлов в софийския район получава по-нисък резултат от партията си като цяло. За него са дали гласа си 4 694 избиратели, което означава 3,79% и под чертата за парламент.

Графика: Стоян Гогов, Dir.bg

Традиционно слаби са резултатите на ДПС в столицата, а в случая те се разделят и на две.

Бившата евродепутатка Искра Михайлова - Копарова от "ДПС - Ново начало" взема като водач на листата 1746 гласа, равносилни на 1,41%, а Явор Хайтов от Земеделския народен съюз, коалиционен партньор на Ахмед Доган в "Алианс за права и свободи", е получил 890 гласа или 0,72 на сто.

Вотът в кв. "Филиповци" отива за "ДПС - Ново начало". Този извод налагат данните от трите секции в столичния квартал, който е в рамките на 25 МИР. Партията на Делян Пеевски получава 311 гласа в трите секции от общо подадени 431 за всички останали политически формации.

В една от секциите "ДПС - Ново начало" взима 105 от общо подадени 129 действителни гласове, в съседната събира 135 гласа от общо 184 действителни гласове и в третата събира 71 гласа от сумарно гласували 118 души. Останалите формации получават по няколко гласа.

В 25 МИР има и още партийни лидери, участвали в изборното състезание, които обаче са се наредили на опашката със символични резултати, даже под 1%.

За лидера на "Атака" Волен Сидеров са гласували 291 софиянци, а два пъти повече е получил Светослав Витков от "Глас народен" - 639. За радикалния Боян Расате от Български национален съюз "Нова демокрация" пък са дали вота си само 146 столичани.

ИЗБРАНО