Премиерът Бойко Борисов отново се качи на джипа и тръгна на инспекции. Първо той провери как върви изграждането на новия участък на магистрала "Хемус". 

"В днешно време няма технология, която да ни позволи в кратки срокове да приключим мащабните строежи. Всичко иска много усилия и години работа. Ако беше лесно - досега да е направено", коментира министър-председателят, чиято проверка пак бе предавана на живо в профила му във Фейсбук.

"Разпоредих на строителните инженери още днес да извикат природозащитните организации при участъка край река Вит, да им обяснят, че се извършват аварийни дейности по почистването на коритото на реката. При обясненията, които получих - строителните инженери ме увериха, че със заповед на областния управител се почиства територията около мостовите съоръжения и коритото на реката, за да не бъде копрометирана целостта на мостовите съоръжения. Ако бъдат установени действия извън обхвата на заповедтта на областния управител, виновните ще бъдат санкционирани", закани се Борисов.

Един от строителните инженери в участъка обясни на премиера, че цялото трасе, което виждат в момента, е археология и до декември месец от Министерството на културата трябва да кажат дали имат нужда от допълнителни разкопки.

„Всеки ден на обекта работят по 90 работници. Възползваме се максимално от хубавото време. За изготвянето на 898 греди за мостовите съоръжения на магистралата са ангажирани всички заводи в България”, заяви той.

В момента се прави археологическо проучване за необходимост от допълнителни разкопки, което трябва да приключи в средата на декември. В участъка освен строителни работници, на терен са и археолози.

"Тук ли сте пипали баластрата? Казал съм, че ще има глоби за областни управители, за всички вас, ако още веднъж ме скарате с еколозите", скара се министър-председателят на ръководителя на обекта, който се возеше в джипа му. "Ще докарате еколозите тук да видят какво правим, ще им обясните и ще изпълните препоръките им. Разбра ли ме?", попита Борисов.

При разговор с министър-председателя един от работниците обясни, че е от Стара Загора, но е дошъл тук, защото прави магистрали. "Имаш какво да правиш, на юг ги направихме сега тук", отсече Борисов.

Премиерът се снима с работниците, а те му пожелаха да бъде "жив и здрав".

Малко по-късно заедно с вицепремиера Томислав Дончев, Бойко Борисов провери как напредва строителството на обходния път на Габрово. 

"Във възторг съм от строителството на обхода на Габрово. Хубаво е българите да видят какъв уникален строеж е. Това са мост след мост, а преди пет месеца тук беше кал, багерите изяждаха скалата, а вече има асфалт", коментира министър-председателят.

По думите на Дончев при обхода се строят уникални за страната съоръжения.

"Сложно съоръжение в планински условия. Вече имаме строители, които могат да правят високи магистрали и дълги тунели, което си е национален капитал. Най-важното е, че извежда бързо и безопасно целия трафик на Габрово. Преди 10 години целия трафик от Хаимбоаза бе вкаран в Габрово", каза вицепремиерът, коментирайки строящата се инфраструктура.

"Българските граждани имат нужда да карат по хубави пътища. Това е прекрасно за икономиката, индустрията", посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той се спря и на напредъка на други важни инфраструктурни проекти у нас като автомагистралите "Хемус", "Струма" и ключови обходни пътища. "Прекрасни строежи, хората не спират да работят", обобщи Борисов.

Мащабният проект по обходния път на Габрово, водещ към бъдещия тунел под Шипка, е разделен на 5 етапа и се изпълнява в две фази.

В изпълнение е първата фаза, която включва строителството на 4 участъка от обекта и етапна връзка с обща дължина 23,25 км, както и изработването на разширен идеен проект за тунела под връх Шипка (3,22 км).

Втората фаза обхваща строителството на петия участък от път ІІІ-5004 "Обход на гр. Габрово", включително и на тунела под Шипка. Общата дължина е 10,553 км. От тях новото строителство е 7,633 км (включително 3,2 км тунел под връх Шипка) и рехабилитация на 2,92 км. Общата дължина на двете фази е почти 34 км.

Досега 95 % от строителните дейности по първата фаза са изпълнени. Мостът, който е част от обходния път за Габрово, е завършен на ниво конструкция и в момента се изпълняват довършителни работи - поставяне на тротоарни конзоли и парапет.

Този мост е най-голямото стоманобетоново съоръжение в страната - с дължина 640 м и отвор 160 м. Построен е по метода "конзолно бетониране", който предвижда изграждането на мостове с най-големите отвори. Това е третият такъв мост у нас след виадукта на 48-и км на АМ "Хемус" и виадукта на пътя Подкова - Маказа.

На финалната права е работата по тунела с дължина 540 м, където вече е завършен монтажът на противопожарния водопровод и изграждането на колекторната система за опасни и запалими течности. Работи се по осветлението и предстои полагане на асфалт по трасето.

Стойността на проекта за обходния път на Габрово е 93 милиона лева, от които до момента са разплатени 73 милиона лева.