Сръбският президент Александър Вучич е отменил предстоящото си посещение в Техеран заради здравословното си състояние, съобщава белградският вестник "Блиц". Той планирал въпреки всичко, което му се случи в края на миналата седмица, да отпътува за столицата на Иран, но по съвет на лекарите е трябвало да се откаже, пише изданието, цитирано от БТА.

Лекарите от Военномедицинска академия били категорични, че един полет със самолет би могъл да влоши здравословното състояние на президента и докато не се стабилизира, Вучич ще трябва да избягва такъв вид превоз.

Предписана му е терапия, към която трябва да се придържа, а в следващите седмици сръбският президент ще трябва да намали наполовина дейността си, отбелязва изданието.

Вучич бе хоспитализиран в събота заради проблеми със сърцето. Министърът на здравеопазването в сръбското правителство Златибор Лончар заяви в неделя, че президентът има хронични, незначителни проблеми със сърцето, но в петък е имало сериозно влошаване на здравословното му състояние. Веднага след приема във Военномедицинска академия в Белград било оценено, че животът на Вучич е застрашен. Медицински екипи веднага са провели всички необходими мерки за овладяване на така сериозното положение, а президентът Вучич е реагирал добре на терапията, заяви министър Лончар.

Междувременно вестник "Вечерне новости" съобщава, че Франция е изпратила на Брюксел неофициален документ, който предвижда нов начин за присъединяване на страните кандидатки към ЕС. Според предложението членството ще става постепенно, на седем етапа, а не по глави, пише изданието. Новата идея на официален Париж ще се окаже днес пред ресорните министри на Съвета по общи въпроси в Брюксел, пише белградският вестник. Франция посочва, че европейското бъдеще на страните от Западните Балкани не се поставя под въпрос и предлага новата система да влезе в сила още от януари, пише изданието.