Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не е възлагала изпълнението на никакви дейности край река Вит.

Там няма обекти, свързани с изграждането на участък от АМ "Хемус". Агенцията прави това уточнение по повод запитване от медии по сигнал от Сдружение "Балканка"Балканка" сигнализира, че незаконно се вади баластра от река Вит и районът е пред екокатастрофа.

Неправителствената организация разпространи видео със заснетите нарушения. Районът на река Вит на Боаза при Български извор е пред екологична катастрофа, предупреди инж. Димитър Куманов от "Балканка".

"Ние сме "за" това да се строят магистрали, но първо трябва да се спазват законите и да се пази максимално природата", каза Куманов пред БНР. Проверката с констатациите на сдружение "Балканка" е направена по сигнал на живеещите в района, които не вярват на институциите. От МОСВ обаче твърдят, че няма никакви нарушения. Затова докладът от проверката на "Балканка", който вече е изпратен до премиера Бойко Борисов, ще бъде предоставен и на Европейската комисия. За събота е планиран протест на увреденото място", каза Куманов.

В момента дружеството "Автомагистрали" извършва изкопи, насипи, водостоци и селскостопански подлези в участък 1 - между 94-ти и 96-ти км. Изгражданите насипи със скален материал са от кариери за инертен материал, с които дружеството има договор за доставка. В тази връзка опитите за внушение, че в изграждането на трасето се влага баластра от р. Вит са неверни.

"Автомагистрали" ЕАД не разполага и не e искала разрешение за добиване на баластра от Вит. По повод сигнала от Сдружение "Балканка" АПИ ще изиска допълнителна информация от компетентните институции РИОСВ и Басейнова дирекция "Дунавски район".