Отпускаме близо 52 млн. лева за коледни добавки към пенсиите, ще ги получат 1 290 600 пенсионери, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Днес кабинетът одобри допълнителен трансфер по бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година. Средствата, които са заделени, са точно 51 624 000 лева, уточни той. 

"В рамките на третия ни мандат на управление съвместно с Патриотичния фронт с днешната приета точка стават 200,9 млн. лева допълнително, които се дават върху пенсиите, а за кабинетите, които съм управлявал досега, са близо половин милиард допълнително върху пенсиите - за Коледа и за Великден", изтъкна премиерът.

Той добави, че тези пари са събрани от приходните агенции вследствие борбата с контрабандата.

Допълнителната сума е в размер на 40 лева и ще се изплаща на пенсионери, на които пенсията или сборът от пенсиите заедно с добавките и компенсациите към тях за декември 2018 г. е в размер до 348 лева включително, т.е. до размера на линията на бедност за 2019 година, уточниха по-късно от правителствената пресслужба.

40 лева получиха възрастните хора за Коледа миналата година, но тогава прагът на пенсията беше 321 лева.

Междувременно днес Бойко Борисов коментира, че докладът на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка пряко кореспондира и с най-щедрия в историята на България бюджет. Той изтъкна, че тези пари са благодарение на добрите резултати в борбата с корупцията и контрабандата, предаде БТА.

"Благодаря на европейски социалист номер 1 - Франс Тимермас, за коректността в доклада. Той пряко кореспондира и с най-щедрия бюджет. За някои може да е недостатъчен, но в историята на България е най-щедрият към всички съсловия - вдигане на заплатите, половин милиард за военни, полицаи, за всички, повече за общините, за хората с увреждания, за здраве - минахме 5 млрд. в здравеопазването, за инфраструктура, във всяка една сфера. Тук трябва да благодаря на МВР, на приходните агенции, на прокуратурата, на всички, които работят и особено на звеното за корупция и контрабанда в БОП. Преди тези пари отиваха в организирана престъпност, сив сектор, черен сектор и т.н. Затова, за да не ми се изкривяват думите ще прочета това, което каза вицепрезидентът на ЕК г-н Тимерманс, който е социалдемократ, холандец по произход, кандидат на европейските социалисти, който може да стане и председател на Комисията. Искам да му благодаря публично, защото с такава страст защитаваше България и обясняваше защо в рамките на следващите месеци, ако всички продължим по този път, ще отпадне мониторингът на механизма", коментира Борисов.

Вчера Тимерманс заяви, че ако България продължи по поетия път, ще отпадне мониторинговият механизъм преди края на мандата на тази Комисия.

Борисов изрази убедеността си, че и холандското правителство, когато се запознае с доклада, би могло да промени позицията си по темата Шенген и България.

Премиерът подчерта още, че за първи път от шест точки три се затварят и те се отнасят до темите: организирана престъпност, съдебна реформа, нещо, което десетилетия е тормозило българите. И попита дали с протестите се иска да спре борбата с престъпността и дали оценката им, че състоянието в страна е "блато" кореспондира с резултатите от доклада.