Отслабнала съпротивителна сила на ГЕРБ констатира лидерът на партията Бойко Борисов в изказването си на Националната предизборна среща на актива и ръководството на формацията и отправи остри забележки към министри и кметове на партията.

Форумът има за цел да определи стратегията за предстоящите избори за европейски парламент.

"Обичам ви, но не е даденост това... БСП с тези провалени политици ни доближават, ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя, всеки да се огледа какво прави", предупреди лидерът на партията. Той поиска от министрите си да си защитават темите.

Често, според него, в парламента се внасят недогледани предложения от изпълнителната власт, които трябва да се поправят и на Цветанов му се налагало с висш пилотаж да ги отстранява.

Той не спести критики и към кметовете на ГЕРБ.

Защо си мълчите, защо отвътре не се повдигнахте да се съпротивлявате, например за санирането, упрекна той представителите си в местната власт. И предупреди, че ако не вземат мерки "да си прочистят къщичките по места", рано или късно това ще "избие" - "дали със суджук, или с други неща", рано или късно ще рефлектира и върху цялата партия.

Мълчите и за "Хемус", както и за санирането, не пропусна премиерът и автомагистралата, която е една от темите, по които БСП атакува ГЕРБ. Борисов съобщи, че намерението е през март по нея да бъдат направени поне пет първи копки.

Да внимаваме и да не допуснем да се превърнем в елитарна партия, поръча лидерът й.

Борисов напомни, че кметът е избран от хората, той трябва да бъде на място всеки ден. С всеки трябва да сме човеци. Всеки човек, всяка душа трябва да чуем, да му помогнем, защото имаме ресурса да го направим, посочи решение премиерът. Той похвали депутатите си, че го правят със субсидията, която получават и без да вдигат шум.

Всеки да се замисли защо ни избраха преди 10 години, защо ни връщаха толкова пъти и къде е грешката на всеки един от нас, в т.ч и моите, посъветва председателят на ГЕРБ. Бойко Борисов отбеляза, че хората искат справедливост. Ако някой се самозабрави, да бъде незабавно "махнат", разпореди той.

Все пак лидерът на формацията поощри съпартийците си за огромната работа, която вършат.

Създадохме ГЕРБ, народът избор след избор ни даваше своето доверие, в голямата си част ние го защитихме - от най-елементарните неща - "Витошка" да не е пълна с джипове на мутри, да имаме магистрала, метро. Направихме доста повече, отколкото може една партия да направи, но беше лесно, защото никой дотогава не беше правил нищо, отчете Борисов.

В същото време има недоволство, констатира той. Значи има нещо, което трябва да променим, отговори си премиерът.

Партията, която направи ромските гета, умишлено държеше в подчинение ромите, вчера ми задава въпрос за ромите, при положение, че сме вкарали в класните 30 хиляди деца да ги образоваме, милиард се даде за образователна инфраструктура. Така министър-председателят защити управлението от други нападки на социалистите.

Борисов не пропусна и темата за изтребителите като подчерта, че НС е дало мандат на изпълнителната власт да преговаря за най-доброто. Той благодари на ДПС за подкрепата за изтребителите и по темите за евроатлантическата ориентация.

Благодари и на военния министър за сделките за въоръжението на армията - изтребители, кораби, бронетранспортьори.

Правилата, начинът, по който се управлява Евросъюзът, изисква толерантност, внимание, обясни на актива по повод предстоящите ероизбори премиерът. И припомни за успешното българско европредседателство. Защо е тази злоба, че нищо не било направено, ами те от Белия дом до Москва, от Париж до Берлин ни казват колко много неща сме направили. Успяваме да балансираме между всички интереси. Полагаме огромни усилия за Брекзит да се подготвим за всички сценарии, коментира още Бойко Борисов.

На форума в НДК Националният предизборен щаб представи събитията и организационни дейности в предизборната кампания на управляващата партия.

"Да сме втори е резултат, който не трябва да чуваме. ГЕРБ е единна и силна, защото имаме признат лидер в Европа - Бойко Борисов. Тази година за нас няма лято, за нас е време за стабилност. Можем да я покажем само при отличен резултат на европейските избори", посочи лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Това ще е голям сблъсък на т.н. идея "Европа на отечествата" или "Обединена и интегрирана Европа". Какво се крие зад тези думи - това са думи, които звучат добре, ние обичаме нашето отечество и ще направим всичко за него, но кое е доброто за нашето отечество", каза евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев.

"Само след по-малко от 4 месеца ние ще се изправим пред нашите съграждани, за да поискаме отново тяхното доверие на изборите за Европейски парламент, а малко по-късно и на местните избори. За мен на изборите през тази година не е важно кой от нас ще бъде евродепутат, кмет или общински съветник, единственият важен въпрос е дали ще покажем на хората, че сме си свършили работата и че правим живота им по-добър", заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

След месец, на 20 февруари приключва срокът за номинацията на новите евродепутати.

"Убеден съм, че ще застанем изключително твърдо и мощно зад бъдещата ни листа за евродепутати, ще подкрепим европейското си семейство в ЕНП и водещия ни кандидат за бъдещ председател на ЕК Манфред Вебер. Със скоростта на F-16 към нова победа", коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

Управляващата партия има амбицията да повтори броя на досегашните си представители в Европейския парламент.