Премиерът на България Бойко Борисов посочи на пресконференцията след края на четиристранната среща в Белград, че ако нещо може да потопи Балканите – това е миграцията.

Министър-председателят на страната подчерта също, че България прави много за интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз и НАТО и Сърбия отчита този факт.

Борисов отбеляза, че е очаквал повече по този въпрос от австрийското председателство на Съвета на Европейския съюз, но изрази надежда Румъния да продължи усилията в тази посока.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че българското председателство е дало възможност за връщане на темата за Западните Балкани в Европейския съюз и изрази надежда, че Румъния ще продължи да се занимава с нея. Министър-председателят на Гърция подчерта също, че срещите на четиристранния формат доказват, че Балканите не са второстепенен регион и могат да допринесат за дневния ред. 

Румънският премиер Виорика Дънчила заяви, че Букурещ иска по-добра свързаност и създаване на Балкански регионален икономически форум на мястото на събитието. Дънчила посочи още, че е обсъдила с българския премиер Бойко Борисов възможностите за развиване на инфраструктурата в региона, както и проекти в туризма.

Тя заяви също, че са обсъдени приоритетите на румънското председателство на Съвета на Европейския съюз и че е направила обобщение на дневния му ред, който е бил подкрепен от четирите държави. "Румъния ще продължи да съдейства за европейската интеграция на страните от Западните Балкани.

Говорихме си за европейската сигурност, кохезионнната политика и за общата политика за миграция и убежище", посочи тя и отбеляза специално, че Букурещ подкрепя пътя на Сърбия към Европейския съюз и че по този повод е поканила сръбския президент Александър Вучич в Румъния. 

От своя страна  домакинът на четиристранната среща сръбският президент Александър Вучич съобщи, че е обсъдена ситуацията около газовите доставки на Балканите. По неговите думи, за разлика от останалите страни в региона, пред Сърбия стоят предизвикателства за доставките на енергоносители.

Вучич посочи, че следващата среща на Четиристранния формат ще е в Румъния и предупреди, че страните трябва да започнат още от идната година подготовката си и изграждането на стадиони за евентуалното общо домакинство на Свеотовното първенство през 2030 година, за което Сърбия е напълно готова.