Вече повече от 3 часа българският президент, министърът на отбраната и външният министър мълчат оглушително по скандалния призив на руското външно министерство НАТО да се изтегли от България. След като темата беше повдигната остро от опозицията в парламента в лицето на ГЕРБ, премиерът Петков отиде в Народното събрание и прочете няколко изречения.

Това написа бившият премиер Бойко Борисов в профила си във Фейсбук.

"Подобно поведение на управляващите е скандално в момент, в който Москва се опитва да се меси във вътрешните работи на страната ни и да решава въпроси на българската национална сигурност. В знаков ден за България като днешния, ясно ще си проличи кой е държавник и може да защити българския национален интерес и суверенитет! Сега ще си проличи ясно кой какво защитава. Сега е времето и да видим кой ни е съюзник и кой не!", споделя още лидерът на ГЕРБ.

По-рано днес се разбра, че Русия иска изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния като част от гаранциите за сигурност от Запада. Съобщението бе на руското външно министерство.

ГЕРБ поиска изслушване на премиера, външния и военния министър за ултиматума на Москва.

"България е суверенна държава и отдавна сме направили избор, ставайки член на НАТО и като такъв решаваме сами да организираме отбраната на страната си в координация с нашите партньори", прочете в декларация от парламентарната трибуна министър-председателят Кирил Петков.