Премиерът Бойко Борисов обяви по време на днешното извънредно заседание на Министерския съвет, че започва сериозна работа по подготовката на новото правителство, което ще бъде предложено от поставените на първо място от избирателите на състоялия се вот, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

"Трябва да дадем визия как ще изгледа един нов балансиран, евроатлантически кабинет. Трябва да свършим работата качествено и да подготвим добро правителство", категоричен беше Борисов.

Министър-председателят обяви, че възнамерява да работи целенасочено по темата и по тази причина излиза в отпуск от утре, като ще бъде заместван от вицепремиера Томислав Дончев.

"Имам да си свърша много работа и в партията, а и да подготвим добро правителство. Това отнема време. Не искам да нося две дини под една мишница. Искам да си свършим работата качествено", каза той. 

Министър-председателят каза още, че утре в Народното събрание ще бъде депозиран Планът за възстановяване и устойчивост, така че народните представители да имат възможност да решат дали да до приемат.

"В 9 часа искам да депозирате в деловодството на парламента Плана за възстановяване. Ако искат да го приемат, ако искат да го отхвърлят, ако искат да го надградят. Тъй като Томислав Дончев е събирателният образ на този план, той може да го разясни на всеки, който пожелае. Ако искат да си направят нов План. Виждаме, че "новите" лица не са никак нови", посочи Борисов и добави: "Съжалявам искрено, че още в първия ден на новото Народно събрание има излъгани очаквания и стана ясно, че енергията на младите хора, желаещи по-добър живот, беше използвана, за да се намърдат в парламента добре забравени стари лица".

Той напомни, че доскоро усилено се говореше за искането за мажоритарен вот и отказът от него беше определян като "държавен преврат".

"Ние ще внесем мажоритарни избори и ако искат, да ги приемат. Но съжалявам, че тези, които години говореха, че това е най-важното, сега ще се плъзнат по една популистка плоскост да направим субсидията на париите един лев и да вкарат цялата политическа класа в ръцете на олигархията, на тези, които във всяко интервю не пропускат да кажат, че са платили протестите", посочи Борисов.

Министър-председателят обърна внимание, че "новите лица" в парламента в действителност не са никак нови, а добре забравени стари лица и даде за пример Кристиан Вигенин, Атанас Атанасов, Татяна Дончева, Мая Манолова, Корнелия Нинова, Христо Иванов.

"Възхищавам се на младите хора, които се бунтуват, които искат по-добър живот, но съжалявам искрено, че те бяха използвани от платените протестъри. Имаше енергия, имаше млади хора, които действително искат да се променя държавата непрекъснато - именно тези хора генерират енергията и промяната. Но те бяха използвани, за да може тези стари муцуни отново да се намърдат в парламента", изтъкна Борисов.

Съобщението от Министерски съвет идва, след като председателят на парламентарната група на "Изправи се! Мутри вън!" Мая Манолова съобщи пред журналисти, че първото редовно заседание на 45-ото Народно събрание в петък ще започне с изслушване на премиера Бойко Борисов и създаване на комисия за ревизия на предишното управление. Тя уточни, че решението е взето на Председателски съвет.

Междувременно в предаването "Лице в лице" по bTV Манолова коментира, че "премиерът беглец" е длъжен да дойде в Народното събрание и да докладва докъде е стигнало правителството. Тя заяви, че ще настояват "тази игра на криеница и този опит на Борисов да унизи българския парламент" да бъдат пресечени.