Бойко Борисов ги матира, "Шоуто на Слави" приключи в политиката за часове. Това написа във фейсбук бившият депутат от ГЕРБ и конституционен съдия Георги Марков по повод началото на 45-тото Народно събрание.

Той обърна внимание на хода на ГЕРБ да предложи законопроект за мажоритарни избори - нещо, за което именно "Има такъв народ" (ИТН) говори от много време.

Георги Марков е категоричен, че при мажоритарни избори ГЕРБ ще има 120 депутати.

"Шубето е голям страх. "Шоуто на Слави" се уплаши и се отказа от собствения си референдум. Предаде избирателите си и стана за смях. Със 75 депутати от ГЕРБ и 50 от "Шоуто", след 30 години парламентарна агония, България тръгваше по нов път. Уважаеми избиратели на "Шоуто на Слави", те Ви предадоха инфантилно, примитивно и по селски. Перспектива щяло да стане мажоритарното гласуване. Питам: под отлагателно условие ли ги избрахте?", пише още той във фейсбук.

И като конституционен съдия Георги Марков пояснява: "мажоритарната избирателна система няма проблеми с Конституцията. За разлика от машинното, електронното и гласуването с гълъби, които имат проблем с основния ни закон, който е категоричен за тайната на вота".

Георги Марков отправя остри критики и за избора на председател на НС:

"Отказът на победените да дадат шефското място в Парламента на победителите е скандално. ТОВА Е ПОЗОР. То е куршум в сърцето на парламентарната демокрация. 2014-та и 2017-та победителят Бойко го предлагаше на победените, а сега победените му го взеха."

На първото пленарно заседание на 45-ото НС от ПГ на ГЕРБ-СДС заявиха, че първият законопроект, който ще внесат, ще бъде за въвеждане на мажоритарни избори.  От името на ПГ на "Има такъв народ" Тошко Йорданов пък обяви, че партията ще внесе промени за промяна на изборния кодекс, но сред тях не бе мажоритарния вот. От ГЕРБ го репликираха с викове: И мажоритарни избори, на което Йорданов отговори: "Трябва да има мажоритарни избори, но гледайки тази зала... Партията, която ги предлага, няма мнозинство. Освен това този парламент трябва да приеме първите и най-важни неща."