"Дойдат ли БСП и ДПС на власт фондовете и програмите заминават", това заяви премиерът Бойко Борисов по време на обиколката си в манастири в област Перник. Посещението традиционно беше предавано във Фейсбук профила му.

Той посети манастири, които са получили европейско финансиране и подкрепа от държавата за възстановяването си.

"Строим и показваме - това е нашата политика. Важно е българите да знаят за всички свети места в страната. Имаме отлични условия за поклоннически туризъм", изтъкна министър-председателят.

В Пещерския манастир, в община Земен, Борисов изтъкна, че правителството прави много за църквите и джамиите.

"Искаме хората да видят какво се строи, защото съм убеден, че 90 на сто от българите не знаят за тези манастири и джамии", каза премиерът.

"През годините сме доказали, че подкрепяме всички вероизповедания у нас. Вследствие на това много храмове бяха обновени, точно както Пещерския манастир "Св. Никола Летни". Има изградена и еко пътека от с. Пещера до манастира, която е дълга 2 км. Тя е със средствата по проект за трансгранично сътрудничество със Сърбия. Нашите политически опоненти не могат да се похвалят с такива неща, защото при тях европрограмите спира", добави той в социалната мрежа.

Снимка: Министерски съвет

Преди това Борисов посети Жаблянския манастир и написа:

"200 000 отпуснахме за ремонт на Жаблянския манастир ''Свети Йоан Предтеча". Светата обител е в Конявската планина, близо до град Земен, и до нея се стига много трудно с автомобил. Затова и в момента участъкът до манастира се чакълира".

Снимка: Министерски съвет

Премиерът посети Земенския манастир, както и манастира "Св. Пантелеймон" в село Смиров дол и Горноврабчанският манастир "Свето Възнесение Господне".

"След като 10 години беше затворен, Горноврабчанският манастир "Свето Възнесение Господне" отново отвори врати през 2019 г. Това се случи благодарение извършен цялостен ремонт със средства по Програмата за развитие на селските райони в размер на 691 467 лв. Комплексът се състои от църква, жилищна, стопанска сграда и кухня, които са изцяло реновирани", похвали се Борисов след посещението.