Премиерът Бойко Борисов се изказа пестеливо по скандала с ареста на Димитър Желязков - Митьо Очите и връзката му със зам.-председателя на общинския съвет на Бургас от БСП Бенчо Бенчев.

"Това най-малко ме интересува. Има кой да си отговаря - голяма партия, винаги може и такива да се вкарат. Ако очаквате да нападна г-жа Нинова, няма да го направя. Решението в такива случаи е веднага гонене, махане и готово. Местните организации винаги могат да направят някоя беля. Мен ме интересува в средата на август догодина да открием участъка на магистрала "Хемус", заяви пред журналисти премиерът, който инспектира строежа на магистрала "Хемус", цитиран от Канал 3.

Самата Корнелия Нинова заяви веднага след задържането на Бенчев в Истанбул, че е поискала информация кога, кой, как и защо е предложил този човек в листата на БСП за общински съветници, макар и от гражданската. Тя ги призова незабавно да напусне поста и заяви:

"Този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. Той е ярък пример за модела на прехода.И не е единствен в страната. И не само, че няма да послушам съветите - да си мълча и да се сниша, а много категорично ще заявя: няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край".

Междувременно днес вътрешният министър Валентин Радев заяви, че няма теч на информация от МВР, който да е довел до това Димитър Желязков да напусне пределите на страната преди акцията в Бургас срещу престъпната група за рекет, за която се смята, че той е ръководител.

"Ако беше изтекла информация, щеше ли той да отиде в Гърция, в Турция и да го хванем там?", каза Радев пред журналисти в Елин Пелин, след среща с ръководството на МВР и кметовете от региона, предаде БТА.

Снимка: БТА

Валентин Радев и Младен Маринов

Той благодари на турските си колеги за добрата работа по залавянето на Митьо Очите в Истанбул, заедно с още седем души, които бяха експулсирани у нас. Един от тях беше именно Бенчев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов пък уточни, че Желязков е задържан за 30 дни в турския арест, като в този период трябва да мине процедура пред турски съд за неговото екстрадиране у нас.

Той допълни, че продължава да тече активна работа на територията на Бургас по случая с групата около Митьо Очите.