Министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание каза, че ще се водят преговори с евентуален купувач и инвеститор за АЕЦ "Белене", само ако той не поиска гаранции за задължително изкупуване на енергията, която се произвежда от централата. Той допълни, че няма да се позволи да се издаде и държавна гаранция - т.е. държавата да се задължи с каквото и да било плащане по тази сделка.

По думите му България може да участва в съвместно дружество едва след като се отпишат активите от Националната електрическа компания като държава и то в рамките на това, което страната ни е похарчила до момента за ядрената централа. Борисов допълни, че с настоящия мораториум за строителство за АЕЦ "Белене" държавата няма мандат да провежда каквито и да било преговори с бъдещи инвеститори за централата.

"Трябва ли да стоим, за да се харесаме на едни или други и милиарди оборудване да унищожим", попита той.

Според премиера държавата вече си е извела нужните поуки, когато има задължително изкупуване на електроенергия, давайки за пример американските централи. По думите на Борисов в момента има стока и площадка, в която българският данъкоплатец е вложил над 3,5 млрд. лева. Ако не бъдат взети някакви мерки, това оборудване ще се обезцени с времето.

Бойко Борисов посочи, че има интерес от много държавни и частни компании от различни държави, но за да се започнат преговори, трябва да има мандат за воденето им. Той допълни, че държавата трябва да се отнася с оборудването като добър стопанин. Освен това, въпреки че беше удължен животът на реакторите V и VI на АЕЦ "Козлодуй, след време може да има натиск да бъдат затворени.

"Представете си днес енергийната система да остане без 2000 мегавата. Да остане само на въглищата и на зелената енергия", може след 10 години да се внася електроенергия, каза Борисов. Той допълни, че за въглищната енергия дори се води война в Брюксел да бъде удължен животът на централите от Маришкия басейн. Премиерът посочи, че хипотезата, която самият той дори подкрепял - че реакторите не са готови и са много скъпи, се е оказала невярна.