Два протеста - "за" и "против" рестарт на АЕЦ "Белене", се проведоха едновременно на площада пред Министерския съвет в София тази вечер. 

Проектът за изграждането на втората атомна централа , който е спрян с решение на парламента, може да бъде възстановен след ново гласуване на депутатите. Той беше предложен от енергийния министър Теменужка Петкова за възстановяване, а екоминистърът Нено Димов заяви, че проектът не застрашава околната среда.

От АБВ събраха свои привърженици, които поискаха рестарт на проекта

Снимка: Иван Григоров

Привърженици на партия АБВ, която преди дни беше оглавена от бившия вътрешен министър Румен Петков, настояха тази вечер проектът да бъде възстановен, защото е икономически изгоден проект, който е необходим на България, след като се затвори АЕЦ "Козлодуй". Те искат да бъде реализиран и проектът "Южен поток".  

Привържениците на новото дясно обединение "Демократична България" пък настояха да няма рестарт, защото централата няма финансова обосновка и че досега е довел до източването на милиарди. Те попитаха защо е необходимо неговото обновяване и настояха: "Оставка!".

Мария Капон също беше сред протестиращите среущ проекта

Снимка: Иван Григоров

Държавното участие в проекта АЕЦ "Белене" е необходимо условие за гарантиране на сигурността, заяви президентът в периода 2002-2012 Георги Първанов, който дойде да подкрепи своята партия.

"Идеята на протеста е отново, за пореден път да дадем своето рамо за това да падне мораториумът в Народното събрание, да се ускори строителството и в бъдеще да имаме нова атомна централа "Белене", която ще даде чиста енергия, ще осигури много работни места, ще може да генерира инвестиции в бюджета и българската икономика за десетки милиарди. Подсигуряването, гаранцията в района на Белене е многократно по-високо от това, което се изисква", каза още той.

Новият лидер на АБВ Румен Петков дойде лично пред МС

Снимка: Иван Григоров

По думите му в света няма губеща ядрена централа и в никакъв случай изграждането на тази не може да  е над 10 млрд. евро.

"Това е една от най-евтините централи, които се строят в момента. Смятам, че въпреки закъснението, това е много рентабилен проект", добави Първанов, цитиран от "Фокус". 

И Евгений Дайнов се обяви против АЕЦ "Белене"

Снимка: Иван Григоров

 

"Помните ли репликата на г-н Борисов за бидончетата - както нарече реакторите. Може да му служат и по 500 евро за корупцията, която ще произведе... Стара технология, стар гьол с нови рушвети - това е АЕЦ "Белене", контрира Мария Капон от протеста срещу "Белене", предаде bTV.

"Белене" не е енергиен проект, а проект корупционен и проект на дългогодишна политическа лъжа", допълни лидерът на "Да, България" Христо Иванов.

Вижте галерия с още снимки >>

 

Кънев: Получаваме един стар "Москвич"

Става дума за реактор от второ поколение, модел от 80-те години, продават ни стар "Москвич", коментира междувременно бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, който сега е част от "Демократична България".

"Решението на евентуален енергиен глад, който въобще на е на хоризонта, не е в остаряла технология", беше Кънев. Ако в семейството ни имаме нужда от втори автомобил, първо ще обсъдим нужен ли ни и е втори автомобил, после много внимателно ще определим бюджета, какво можем да си позволим, после ще преценим от какво имаме нужда - по-малка кола, по-голяма кола пр. И в следващия момент идва примерно тъстът ми и ми казва: "Радане, знаеш ли, имаме в мазето в Добрич един двигател от "Москвич", малко е разбрицан, но като се потегне, ще му купиш един москвич без двигател от моргата, ще го сложиш вътре, да го използваме все пак ...", добави той.

"Росатом" се включва в търга за АЕЦ "Белене" >>