Няма да "хвърлям кърпата", ако получа "жълт картон" на изборите, защото от другата страна няма нищо. Видяхте как щяха да се изядат покрай евроизборите. Та те се ненавиждат един друг. Но те не са ми проблем, проблем ми е моята партия, която трябва да подредим.

Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването на БНТ "Панорама".

Какво ще правят БСП, ако трябва да сформират правителство, след като са се карали кой да им оглави листата. С президента ще се изпоядат кои от неговите хора да стават министри, отбеляза Борисов.

Има ли изход от имотните скандали

На този въпрос, зададен от водещия предаването Бойко Василев, премиерът отговори, че за всеки решил, че всичко му е позволено, не мислил с главата си или поддал се на манталитета си, ще има оставка от всички държавни постове и търсене на отговорност.

Но оставката е само половината от работата. Гарантирам на гражданите, че няма да остане ненаказан човек. МВР, прокурори действат - а някои тарикати, които са се възползвали, или ще върнат парите, или ще им конфискуват къщите - ако има престъпления, ще им се търси отговорност. Докрай ще бъде направено всичко, за да възтържествува справедливостта. Виновните - ще връщат пари или ще им конфискуват тези къщи, обяви премиерът.

Много брутално ще действам, категоричен е Борисов. Европейската комисия знае, че българските органи ще са безкомпромисни по отношение на измамите с евросредства, добави той.

Яд ме е, срам ме е, грешката е моя, защото аз нито веднъж не отидох на гости на нито един мой министър, колега, кмет, областен управител - нито веднъж. Ако бях отишъл да видя, сигурно щях да взема много по-рано мерки, коментира Бойко Борисов.

Имам си къща, там съм се родил и там ще умра. Къщата ми в Банкя всеки я знае. Нито съм бил богат, нито ще стана по-богат, подчерта Борисов.

Това не е диагноза за цялата власт, смята обаче той. Партията ни толкова много е направила, не може да поеме вината. Десетилетия ще се говори какво сме направили ние, ГЕРБ, изрази увереност той.

Всички национални катастрофи кога са станали - при БКП, БСП, а сега ни гонят за един апартамент и асансьор, оплака се премиерът.

Ако използвам езика на БСП, бухалката се стовари първо върху нашите кметове, министри, зам.-министри, само че аз няма да го кажа така. Ще кажа браво - ако искате държавата да е подредена, точно така трябва да се прави, безкомпромисно към всички, каза още Борисов.

Сгреши ли Цветанов

Попитан за дясната му ръка Цветан Цветанов Борисов отговори, че с едно действие той е заличил всичко хубаво, което е направил досега.

Цветанов си го обичам като дете, много години е покрай мен, като министър си заложи главата срещу военното крило на "Хисбула", с "Наглите" и с отвличанията", коментира Борисов. Той припомни народната мъдрост: "да не сложиш лъжицата катран в кацата с мед". Той точно това направи. От символ, от човек, който имаше изключителен авторитет след мен в партията, с това нещо - той просто заличи всичко добро, което е направил, изтъкна Борисов.

На въпрос какво ще се случи с Цветанов, Борисов отговори така: "Има един ден в годината прошка се казва - той сега е 26 май. Ще видим нашите избиратели дали ще ни прощават, дали няма. Дали ще се подведат по лъжите на другите".

Премиерът изказа благодарност на свободните медии в България, "защото те показаха, че са свободни и показаха много недъзи". Докрай ще бъде направено всичко, за да се възцари справедливостта и всяка една злоупотреба, изрази увереност министър-председателят.

Върху какво да се замисли президентът

На припомнена от водещия реплика на президента Радев, че скандалът с апартаментите ще се разширява до офшорни сметки, имоти в чужбина и непроверени пари Борисов отбеляза, че държавният глава има много какво да прави. Да се замисли за хората около него и за това, което е правено. На един държавен глава не му отива да говори това, натърти Борисов. И за него изкараха информация, но съм забранил да го коментират, каза той. По тези теми да не говорим, имаше общински и какви ли не жилища. Не ми го давайте за пример, заяви Борисов.

Да си подредим къщичката

Проблем ми е моята партия (връщаме се към началото - б.р.), ГЕРБ трябва да подреди своята къщичка, категоричен е Борисов. Там, където сме допуснали грешка трябва да кажем - ето тук сгрешихме, не беше правилно, знаел съм или не съм, добави той.

Нашите избиратели и членове искат от нас да бъдем чисти. Искат да бъдем нормални. Те са оценили, и пак ще оценят направеното, убеден е лидерът на ГЕРБ. Сега казват: "Ей, вие не можете да бъдете като другите". Затова се разделям с толкова много хора", коментира Борисов. ГЕРБ досега работеше перфектно. ГЕРБ трябва да съществува само като истинска, центристка, дясна, честна народна партия, подчерта председателят на партията.