"Не съм съгласен с това, че се твърди, че е победен президентът Макрон. По-скоро с разбирането на всички колко е важно, всички бяха наясно какво трябва да се случи. Начинът, по който се гарантира успех - това е диалогът, работата". Това заяви премиерът Бойко Борисов на летище "София" на връщане от Албания по повод решението на Транспортната комисия на ЕП, с което засега бяха удовлетворени исканията на българските превозвачи.

По-рано евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков заяви, че България е извоювала победа над Макрон за българските превозвачи.

При гласуването са зачетени всичките искания на българското правителство и на превозвачите. Те бяха да не се задължават шофьорите на всеки три седмици да се връщат задължително в родината си, забраната да спят в камионите и за тях да важат командировъчните на страната, в която се намират.

Борисов припомни, че до два и половина през нощта по време на срещата на върха в София той е разговарял с френския президент Емануел Макрон и с германския канцлер Ангела Меркел. Заедно с министър Горанов и Московски им е било обяснено подробно защо тези мерки са лоши за българските превозвачи.

 "Положиха се много усилия, за да се стигне до това гласуване", каза още Бойко Борисов и напомни и за съдействието на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Не става с чукане по масата, а с диалог", каза Борисов.

"Ние със същия диалог успяхме за кохезионната политика за България да издействаме с 8% повече пари. Така че тези, които в България се правят на големи ербапи, не успяват и дори получиха 25% по-малко. Вече от години съм в този съвет и знам как се случват нещата - с диалог и обсъждане, а не с чукане по масата," подчерта Борисов. 

"Трябва да си наивник на средна възраст, за да си мислиш, че можеш да победиш Франция, Германия, Холандия, Австрия", заяви премиерът. Борисов призова отново за по-смекчен тон, а не да се бият фанфари, че е бил победен Макрон.

"При гласуването в транспортната комисия на Европейския парламент са зачетени всичките искания на българското правителство и на превозвачите, подчерта министърът на транспорта Ивайло Московски.

"За момента на ниво транспортна комисия има абсолютно пълен успех на предложенията, които сме предали, предстои гласуването в Европейски парламент", допълни Московски и уточни, че гласуването в европаралмента, според него, няма да стане дори в рамките на австрийското председателство.

На летището бяха дошли представители на превозвачите, които благодариха на правителството и на Борисов, и изразиха надежда, че промените в пакета за мобилност, които одобри транспортната комисия, ще бъдат приети и в парламента, а след това и в Съвета.