Българските медии в Сърбия ще получат 535 хиляди евро годишна субсидия. Това потвърдиха президентите на България и Сърбия Румен Радев и Александър Вучич.

Това е три пъти по-голям бюджет от досега. Увеличението ще влезе в сила в близките дни.

Двамата президенти се срещнаха с българската общност в сръбския град Димитровград. Това е първа по рода си среща на толкова високо ниво с наши сънародници от Западните покрайнини за повече от десетилетие.

Радев и Вучич символично заедно положиха венци и на Нешков връх, където са погребани 49 сърби и 58 българи, загинали в Сръбско-българската война от 1885 г.

"Съдбата на българското национално малцинство в Сърбия е от изключителна важност не само за България, а и за Сърбия, за нашите двустранни отношения и за европейската перспектива на целия регион". Това заяви държавният глава Румен Радев на срещата с представителите на Българското национално малцинство в Сърбия.

Румен Радев и Александър Вучич се срещнаха с представители на българското национално малцинство в Димитровгра

Снимка: Президенството

Българският държавен глава се обърна с думи на признателност към президента Александър Вучич за конструктивните и конкретни решения, взети по време на двудневното му официално посещение в Сърбия, за подобряване на живота на българите на територията на западната ни съседка.

"С президента Вучич проведохме конструктивен и напълно откровен разговор по отношение на проблемите на българското малцинство. Има ангажираност на българската държава и личен ангажимент от държавното ръководство на Сърбия. Поздравявам Александър Вучич за неговото лидерство и политическа отговорност да работим заедно за постигане на пълно историческо помирение", отбеляза Румен Радев.

"Поставихме въпроса за финансирането на българските медии. Девет медии на български език дадоха своите заявки за три пъти повече финансиране от настоящото. Президентът Вучич разписа три пъти по-голям бюджет за тях, който ще влезе в сила в срок от седем до десет дни", съобщи Румен Радев пред журналисти в Димитровград.

В разговорите между двамата държавни глави е взето решение за връщане в понеделник в Босилеград на задържаната от сръбските гранични власти паметна плоча на загинали български граждани от Първата световна война. "Очаквам местният общински съвет по най-бързия начин да вземе решение за монтиране на плочата", посочи президентът Радев.

Президентът глава Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич поднесоха венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх

Снимка: Президенството

Президентът глава Румен Радев и сръбският му колега Александър Вучич поднесоха венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх

Снимка: Президенството

Румен Радев и Александър Вучич отбелязаха и постигнатия напредък при осигуряването на достъп до образование на български език в районите, в които живее българското национално малцинство.

"След 30 години без издаване на български учебници, от миналата година вече имаме издадени такива за основно образование, очаква се процедурата за предоставяне на крайни варианти и за средно образование скоро да приключи", каза още българският президент.

На срещата беше поставен и въпросът за окончанията на женските фамилни имена за българите в Сърбия. Нашите сънародници настояха да имат възможност да записват женските имена според българската норма - завършващи на "-ова", а не на "-ов". По думите на Александър Вучич, сръбската страна има политическа воля да работи за решаването на този проблем, както и за възстановяване на наименованието на Димитровград - Цариброд.

Двете делегации потвърдиха ангажимента за увеличаване на средствата за здравеопазване в местните медицински пунктове и за създаване на възможност специалисти от ВМА-София да извършват профилактични регулярни прегледи на място.

Румен Радев отправи призив към българите в Сърбия да пазят единството помежду си, за да защитават по-ефективно своите интереси. Държавният глава добави, че да си гражданин на Сърбия с българско самосъзнание означава и да бъдеш лоялен към законите на държавата, в която живееш.

Тежкото икономическо положение на българското национално малцинство беше откроено като ключов проблем за сънародниците ни в Сърбия, което води до постепенното обезлюдяване на региона. По думите на Румен Радев демографските проблеми не зависят от еднолични решения, а от системна политика и изрази надежда правителствата на България и Сърбия да ускорят работата по общите инфраструктурни проекти, които да подобрят свързаността и да създадат по-добри възможности за бизнеса.

"Призовах и местната власт, в която нашето национално малцинство е много добре представено, да върши много по-ефективна работа за привличане на инвестиции и увеличаване на заетостта", каза още президентът. Александър Вучич изрази от своя страна готовността на Сърбия да насърчи интереса на инвеститорите към районите на българското национално малцинство и за модернизация на транспортната инфраструктура, която да улесни туризма.

"В много по-трудни времена българите в Сърбия успяха да запазят своята културна и национална идентичност. Днес времената са други, днес тук да се наречеш българин не е срамно или страшно. Това, което очакваме от съгражданите си в Сърбия, е с активната си гражданска позиция и с решенията на местната власт нашето национално малцинство тук да не ни разделя, а да ни обединява", заяви още Румен Радев пред българите в Сърбия.

Сръбската държава няма да толерира по никакъв начин говор на омразата и действия, които водят до прояви от такъв характер, подчерта от своя страна президентът Александър Вучич.

"Ние, сърбите, обичаме българите, искрено казвам, че при нас няма нито един сърбин, който не обича българите", добави сръбският президент. По думите на Александър Вучич българите и сърбите са два братски народа и призова сънародниците ни в Сърбия да обичат и чувстват за свои както своя български род и етническа принадлежност, така и родината си Сърбия.

В двора на гимназията "Св. Св. Кирил и Методий" в Димитровград двамата президенти направиха първа копка на паметник на славянските първоучители. По инициатива на президента Вучич от 2019 г. 24 май ще бъде включен сред официалните празници в Република Сърбия.

Символично двамата държавни глави поднесоха заедно венци на паметника на загиналите български и сръбски воини през Сръбско-българската война от 1885 г. на Нешков връх.