Днешното парламентарно заседание беше временно прекратено заради безредици. До напрежението се стигна, след декларацията на лидера на БСП Корнелия Нинова, която поиска премиерът Бойко Борисов да каже пред депутатите с каква позиция ще отиде на срещата на върха на 28 юни, където се очаква да бъде обсъден миграционният въпрос.

"Какви са възможностите за решение и как ще запазим националният интерес на България? Засега публично е оповестено едно решение да се подпишат двустранни споразумения с България, Гърция, а то е пари срещу приемане на мигранти. Това е въпросът на въпросите. С какво решение отива премиерът на България на тази среща? Има ли решение на Министерския съвет. Уважаеми коалиционни партньори, Вас някой пита ли Ви? Някой изобщо в залата знае ли г-н Борисов какво ще заяви на тази среща?", попита Нинова.

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който беше в залата, отговори на Нинова, че в изказването й има спекулации.

След него лидерът на "Атака" Волен Сидеров взе думата за декларация от името на Обединените патриоти.

"Нинова, много се радвам, когато откривам свои последователи и ученици. Това означава, че школата, която се опитвам да прокарам от години. Ако малко повече неща бяхте прочели от мен, ще видите, че аз казвам причините за тази миграция. Причините са във вашите приятели, много често се срещате с американския посланик", обърна се той към социалистката.

И добави, че когато БСП са били на власт, са били против политиките на "Атака" срещу мигрантите. По думите му на червените депутати им е необходима лятна ваканция, за да прочетат повече и да дойдат "наесен с песен" (вчера от БСП внесоха предложение за отмяна на ваканцията на НС - б.р.).

Нинова поиска да отговори, но депутати от групата на националистите наобиколиха трибуната и се опитаха да й попречат с аргумент, че нямала право на лично обяснение по отношение на декларация. Излязоха и нейни колеги от левицата, които я защитиха и влязоха в спор с патриотите.

За да се успокоят страстите, председалестващият заседанието - Явор Нотев от "Атака", обяви 10-минутна почивка. През това време дойде премиерът Борисов, за да отговори лично на Нинова за мигрантите. Така работата на парламента продължи.