Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма как партията да подкрепи мандат на БСП, защото най-висшият орган - конгресът, им го забранява. Борисов каза още, че ще се отзоват на лидерската среща, ако ги поканят, но не конкретизира дали той ще отиде. Уточни, че към момента покана не са получили.

В същото време Борисов подчерта, че поведението на партиите вече е предизборно, а единственият шанс да има кабинет, е той да бъде сформиран между формациите, управлявали доскоро - БСП, ДБ и ПП плюс новата ПГ на "Български възход".

Относно даването на третия мандат на БСП, нас ни поставят в най-лесната позиция, защото, ако по всяка друга тема изп. комисия пг може да се взима решение, само по тази тема върховният орган - Конгресът, ни е забранил да вземаме решение", напомни той.

"Те идват на това, което ние говорихме преди два месеца. Слушах внимателно г-жа Нинова, няма лошо да има лидерски формати, но вместо да казва, че няма да подкрепи правителство на ГЕРБ, можеше да каже да се съберем в лидерски формат". И подчерта, че така можехме да спестим 100 млн. лв. за избори.

"Ако ни поканят, ще отидем и това ще чуят. Ние сме изключително любезна партия към нашите опоненти и ще бъдем любезни", обеща Борисов пред парламентарната група.

"Така че, г-жа Нинова правилно се е ориентирала, но това трябваше да го направим преди два месеца", посочи той.

"Шанс за правителство има огромен от партиите, които управляваха досега", заключи той въпреки оценката си, че политическото говорене и действие вече е предизборно.

"В тази нелека ситуация те имат шанс да си направят правителство. "Да, България" беше в коалиция с БСП само допреди месеци. ПП беше в коалиция с БСП също. Заедно с "Български възход", ако си намерят и друга подкрепа, а те могат, могат да си направят правителство и без нас, спокойно, при това. И тук опитът на ДБ да кажат, че с БСП не могат... Ами те можаха досега, бяха, а сега имало червени линии. Тези линии... Вече ги няма тези линии", обобщи Борисов.

"Оръжието и подкрепата с военна техника за Украйна, това е законно, то няма да стои пред ДБ и БСП. То е решено. Кое ги притеснява? Каква война? Вече има закон и това е приключило. Тази червена линия ГЕРБ я преодоля. Северна Македония я няма червената линия. Съпротивата срещу "Лукойл" също не е червена линия, те няма по какво да спорят. Мнозинство ще си направят във всеки един случай. Аз не мога да ги разбера защо така срамежливо искат да се забрави един такъв период?", каза по адрес на трите партии от четворната коалиция.

Борисов припомни, че ГЕРБ са предложили експертно правителство, но всеки е посегнал тогава към егото си.

"След това ДБ и ПП какво постигнаха? Декларация с 63 души, за която не гласуваха и всички от ПП и ДБ.", категоричен бе той.

"Да, може да се разговаря, но нашата позиция ще бъде много твърда, не за това, че не искаме да има правителство, а за това, че има решение на конгреса", повтори още веднъж Бойко Борисов.

"Те нямат червени линии", отново наблегна лидерът на ГЕРБ по адрес на БСП, ДБ и ПП. "Оправданието, че имали червени линии с БСП, първо не е вярно, скалъпено е, защото те управляваха с тях", заключи лидерът на ГЕРБ.

Скрийншот: Фейсбук, профил на Бойко Борисов