От "Продължаваме промяната" обвиниха ГЕРБ, е продължават да лъжат по техен адрес.

"Пореден ден, поредна порция #Борисовки",  се казва в позиция на "Продължаваме промяната", изпратена до медиите.

"Отново ставаме свидетели как представители на ГЕРБ изричат лъжи в национален ефир и в социалните мрежи срещу "Продължаваме промяната", за да отвлекат вниманието на обществото от реалните проблеми, които са на дневен ред, както и от замитането под килима на висящите въпроси, свързани със законодателството за независимо разследване на главния прокурор и борбата с корупцията", посочват от ПП.

От партията изреждат примери за твърдения на ГЕРБ, които според ПП са лъжа, като уточняват каква според тях е истината в случаите:

"Днес от ефира на Нова ТВ г-н Даниел Митов повтори лъжата, изречена от Бойко Борисов на брифинг в събота, че "Продължаваме промяната" е гласувала против законопроекта за назначаване на особен търговски управител на "Лукойл".

ИСТИНА: На 13.01.2023 всички парламентарно представени партии, с изключение на "Възраждане", гласуват "за" законопроекта, който позволява назначаване на особен търговски управител на "Лукойл". Повече информация можете да видите тук.

За улеснение на колегите от ГЕРБ, им припомяме, че в сайта на Народното събрание се публикуват стенограми и гласувания. И че на лъжата краката са къси", заявяват от ПП.

"Продължаваме промяната" не е публикувала на сайта си отчети за даренията, направени към партията, въпреки че е най-даряваната партия, споделя медийна статия в профила си във Фейсбук Десислава Атанасова и Георг Георгиев в "Тази сутрин" по bTV днес.

ИСТИНА: "Продължаваме промяната" е в коалиция с партиите ВОЛТ и СЕК. Партията, която отговаря за отчетната дейност на коалицията, е ПП ВОЛТ. Сметката, по която са получавани даренията, също е на ПП ВОЛТ. Задължение на ПП ВОЛТ е да качи на сайта си отчета за даренията и партията вече го е изпълнила. Повече информация можете да видите тук.

За улеснение на колегите от ГЕРБ припомняме, че точни указания за отчетността на даренията на коалиции в предизборната кампания са описани в Изборния кодекс. Съгласно чл. 163, ал. 1 ИК Централната избирателна комисия в 5-дневен срок от регистрацията на партиите и коалициите за участие при всички видове избори и на инициативните комитети за участие при избори за президент и вицепрезидент на републиката и за членове на Европейския парламент от Република България предоставя на Сметната палата данните за банковата им сметка, предназначена за обслужването на предизборната им кампания, и имената и длъжностите на лицата по чл. 164 ИК. Съгласно чл. 164, ал. 2 ИК всяка коалиция определя ЕДНА от партиите, която участва в нея, да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с предизборната и кампания. В случая на коалиция "Продължаваме промяната" това е политическа партия "Волт", която надлежно е публикувала своя отчет за получените дарения от предизборната кампания на своята интернет страница", коментират от ПП.

"Неразумно управление на финансите", "Финансовата катастрофа, оставена от Асен Василев, е непоправима", са част от думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов във връзка с бюджета за 2022 г., съставен от кабинета "Петков".

ИСТИНА: Финансовата политика на ПП доведе до следните резултати - 3% дефицит миналата година, а тази година дефицитът е 2,9% на начислена основа, точно под 3%, необходими за Маастрихт и които ни позволяват да влезем в Еврозоната. Това е бюджетът, в който се увеличиха пенсиите, заплатите на учителите и лекарите, заплатите в системата на МВР, направи се рекордна инвестиционна програма. Повече информация можете да видите тук".

"Колеги от ГЕРБ, спрете да лъжете. За нас е лесно да ви разобличим, но за обществото е трудно да търпи неистини. А и не заслужава това", се казва още в позицията на "Продължаваме промяната".