Продължават задочните сблъсъци на Бойко Борисов с представителите на БСП. Поредното прехвърляне на остри реплики започна при посещението на премиера в Ямбол.

Борисов отиде в града заедно с министърите на финансите и на здравеопазването Владислав Горанов и Кирил Ананиев, за да обяви че отпуска 27 млн. лв. за спасяване на местната болница. По време на обиколката си в свободен разговор той обяви, че "по-нахално от комунист няма". Малко по-късно в отговор от БСП обявиха премиера за бивш комунист и поискаха от него да излезе в отпуск до изборите за Европейски парламент на 26 май.

"От тях винаги взимам управлението на дефицит, винаги с празна хазна. Обаче как говорят в София, ако ги чуеш. Аз, като се заслушам, си викам - това за къде ми говорят? Хората не знаят какви грандиозни строежи се правят. Виж, ако намериш тераса, идват веднага, но тези тунели и мостове под Стара планина въобще не са им интересни. Имаше само 3 или 4 колони на "Дунав мост 2" и като паднахме от власт, Орешарски и Миков отидоха да откриват моста. Боже, какви нахалници! По-нахално от комунист няма", възмути се Бойко Борисов.

БСП веднага обвини премиера, че използва държавен ресурс за предизборна кампания и настоя той да се оттегли в отпуск до вота. От "Позитано" 20 ще внесат сигнали в Централната избирателна комисия (ЦИК) и в Съвета за електронни медии - първият заради конфликт на интереси от страна на министър-председателя, а вторият - че медиите отразявали предизборната му кампания, без това да е упоменато.

Според депутата на "БСП за България" от Ямбол Кристиан Вигенин всички правителства на ГЕРБ са обещавали пари за болницата, но нищо не следвало от това. При приемането на последния бюджет социалистите искали да се отпуснат 12 млн. лева, но ГЕРБ били против, а сега Борисов обещавал двойно повече пари - по думите на Вигенин половината били за обекта, а другата, за да потънат. Социалистът изрази възмущение, че "бившият комунист Борисов, обграден от други комунисти", клеймял комунизма.

Словесните престрелки продължи Георги Свиленски от БСП. "От 2018 г. и 2019 г. до днес сме внесли три писма до АПИ с искане за проверка на българските пътища. Бяхме посочили 46 точки, места, които според специалисти са опасни и създават опасност за българските граждани, пътуващи по тези пътища. В отговор на това за пореден път получихме от АПИ писмо, с което се обяснява, че трябва да изчакаме още няколко седмици, вероятно до края на кампанията евентуално да съдействат на тази проверка, която иска г-жа Йончева и БСП за качеството на българските пътища. Само че Европейската сметна палата няма да ги чака. Тя взе това решение и проверка ще има. Колкото и да се опитват да скрият кражбите от българските пътища, те ще станат явни. Българското общество ще разбере защо пътищата на българина са некачествени и скъпи, а апартаментите на управляващите - евтини", каза Свиленски.

Според него след като АПИ отказва да извърши проверките на пътищата и магистралите по искане на БСП, сега този проблем ще трябва да го реши с Европейската сметна палата. Според него водената политика на ГЕРБ по усвояване на европейските средства отдалечава България от ЕС.

"Кражбите, които извършват по време на използването на европейските фондове водят до това отдалечаване на България от ЕС и съответно до отдалечаване на България от ползването на тези средства", каза още той. Във връзка с твърденията на БСП, че премиерът Бойко Борисов използва държавен ресурс за водене на кампания, Свиленски даде пример с посещението на министър-председателя в Ямболска област.

По повод твърдението на БСП, че проверката на пътищата от Европейската сметна палата е европейски шамар за ГЕРБ, коментар направи и министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"Одитът на автомагистралите от Европейската сметна палата е регулярен. Проверява се не само на конкретна страна членка, а се проверява и самата дейност на ЕК по отношение на ангажиментите и изпълнение на планираното, които са заложени за изграждане на паневропейските транспортни коридори. Които ние не само спазваме, но и изпълняваме като страна членка", обяви Нанков.

"Одитът ще трае до 2020 г. - за какви шамари говори Свиленски", коментира той.

"Знаем коя магистрала построиха те - предизборно откриваха недовършената "Люлин", най-скъпата магистрала, по 8 млн. евро на км възложена. Та трябваше след 2009 г. след тях да се оправя в не малка част от порочните й процедури и изпълнения с укрепване на свлачища и така нататък", посочи Николай Нанков.

"Отново по време на БСП е построена най-дефектната част от магистрала - частта, за която БСП днес коментират, че е нагъната като юфка. Става дума за "Тракия" между Стара Загора и Чирпан. За този участък понастоящем трябват 120 млн. минимум, за да се оправят бакиите, които БСП съчиниха", заяви зам.- министърът.

"Това е регулярен одит, който се извършва още в Испания, Полша и Чехия. Не е по сигнал, не е нарочен. Знам, че БСП са уникални експерти, имат огромно самочувствие като такива и политици, но убеден съм, че Европейската сметна палата не се е самосезирала по сигнали на Йончева и Свиленски да направи одит по отношение строителството на пътища", каза още Нанков.