С остър тон започна заседанието на Министерски съвет, след като премиерът Бойко Борисов се ядоса на председателя на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" Георги Терзийски, който бе извикан да присъства на заседанието заради протестите на жителите на Нови Искър. 

Снощи те блокираха за 4 часа пътя към София заради неяснотите дали трябва да плащат винетки, за да пътуват до столицата.

"Тук ли е шефът на АПИ? Защо ми правите номера, зорлем да изкарвате хората да протестират. Нали знаете колко бързо ще се разправя с вас? Как ще плащат от Нови Искър или от Банкя или от съседните места? Репетирате дали ще ви оправя още днес или какво? Много бързо ще го оправя и до следобед, това ли искате да ви кажа? Още един път, ако ми направите така да се задъхам пред Министерски съвет, ще бъде много критично за вас“, заяви министър-председателят.

Жители на крайни квартали и села в близост до София обявиха готовност за протестни действия, тъй като са им били наложени глоби за каране без винетка към домовете им. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и премиерът Бойко Борисов бяха дали обещания, че пътищата ще останат за безплатно ползване. Въпреки това се оказа, че за пътищата за Банкя и Панчарево е наложително автомобилите да са снабдени с винетка.

"Сега отиваш във всяко населено място около София, заставаш на площада и викаш като глашатай: Винетки няма да има! Тръгвай", завърши караницата към шефа на АПИ Борисов.

От пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че предстои подписване на споразумение между АПИ и Столична община, в което ще е посочено за кои участъци от републиканската пътна мрежа на територията на общината няма да е необходима винетка. "Работната група с представители на двете институции, формирана по повод въвеждането на смесената електронна система за събиране на пътни такси на база време (винетка) и на база разстояние (тол), уточнява както участъците, така и начина на финансиране на поддържането на тези участъците, за които няма да се дължи винетна такса", посочи председателят на АПИ Георги Терзийски.

Столична община е изразила своята готовност да финансира разходите по поддържането на участъците, за да се гарантира и доброто им експлоатационно състояние, добави той. Споразумението между АПИ и Столична община ще се подпише, след като Министерският съвет приеме промени в Списъка на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса. По този начин жителите от крайните квартали на столицата ще могат да ползват участъците от пътната мрежа без да необходима е-винетка.

Георги Терзийски увери, че не се генерират електронни фишове за глоби на жителите в крайните квартали на София, защото не е приключила процедурата за подписване на споразумението със Столична община със съответните ангажименти и промяна в нормативни актове, свързани със списъка с участъците, за които се заплаща винетна такса. "Камерите на тол системата в тези участъци само ще установяват нарушители, свързани с таксуването за изминато разстояние - тол", допълни той.

БСП пък поиска изслушване в парламента на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова относно контрола върху електронните винетки и толсистемата. Манол Генов отбеляза, че има десетки хиляди хора, които живеят около София, но работят в столицата, личният им лекар е в София, както и детската градина и училището на децата им.

Те са изключително притеснени, защото от няколко дни не са наясно дали ги глобяват, или не, посочи Генов и се обърна с молба към председателя на парламента Цвета Караянчева да покани регионалния министър за изслушване в пленарната зала.