Премиерът Бойко Борисов инспектира военния завод "Терем - Хан Крум" в Търговище. Проверката се излъчва онлайн на страницата на премиера във Фейсбук. Заедно с Борисов бе и вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. В завода се извършват ремонтни дейности на бойна техника на Българската армия.

На премиера бяха показани няколко танка. Каракачанов  напомни, че преди дни Министерският съвет е отпуснал 50 млн. лева за модернизацията на танковете Т-72.

"От 15 години такава модернизация на армията ни не е правена. Работим по натовски стандарти и правим всичко необходимо за военните училища, авиацията, моряците, сухопътните сили, специалните части, инфраструктура и летищата", заяви министър-председателят.

Пред Борисов и Каракачанов беше демонстриран прототипът за модернизация на танковете Т-72, при който се подменят приборите за наблюдение, интегрира се нова система за управление на огъня, както и сателитна връзка.

 

Ще купим нови бронирани машини като идеята е те да се правят тук - в България. Всичко, което се прави за модернизация на армията и на ВМС и ВВС, освен новите самолети, ще се прави в България. Така парите на българските данъкоплатци остават в нашите заводи, посочи Каракачанов.

Борисов се поинтересува колко работници работят в завода, а от ръководството на завода заявиха, че работят 200 души от Търговище и региона. Отделно заводът има и производствена база в Провадия, където са ангажирани 40 човека, специализирани в ремонт на колесна бронирана техника. Там се извършват ремонти, важни за българската армия.

С поръчката за модернизиране на 44 танка Т-72 и три командно щабни машини МТ-ЛБ У е гарантирана заетост за две години за работниците в ТЕРЕМ "Хан Крум", съобщи на брифинг изпълнителният директор на завода Иван Досков след визитата на премиера.

"Договорът между "ТЕРЕМ - холдинг" и Министерството на отбраната е подписан и ще бъде изпълнен в следващите 2 години. Ще бъдат подменени приборите за наблюдение на механик водачът, ще бъде поставена нова система за управление на огъня, сензори с възможност за разкриване на противника, който стремя с противотанкови средства. Това ще увеличи значително бойните възможности на Т-72. Надяваме се това да е първият етап от модернизацията, а в последствие всички танкове на въоръжение в българската армия да претърпят такъв тип модернизация. Работим в тясно взаимодействие с щаба на отбраната, с командването на Сухопътни войски, които са наш възложител", обясни Иван Досков.