Министерският съвет прие да стартира проекта за "Модернизация на Т-72 за нуждите на танковите формирования на Сухопътните войски", съобщи пресслужбата на правителството.

Мотивите за стартиране на проекта са: "Танковете остават основополагаща единица, върху която се формира бойната мощ на формированията на Сухопътните войски".

С реализацията на проекта се цели преодоляването на технологичното изоставане на танковите формирования по отношение на системите за управление на огъня, защитеност на комуникациите и ситуационната осведоменост.

Чрез него също така ще се постигне оперативна съвместимост на силите и средствата както в национален, така и в съюзен формат.

Модернизацията на танковете е свързана и с целта за изпълнение на поетите съюзни ангажименти на България по отношение на колективната система за сигурност, пише в съобщението на Министерски съвет.

Модернизацията се отнася за близо 100 танка - коментира преди месец министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Проектът е на стойност 50 милиона лева. Очакванията са, че танковете ще бъдат модернизирани в българските заводи "Терем", чийто принципал е военното ведомство.