Успешно преминаха изпитанията на последните два от ремонтираните в завод „ТЕРЕМ - Хан Крум” в Търговище танкове Т-72, които се проведоха днес на полигона край село Стража. Те бяха проследени от военния министър Красимир Каракачанов, командира на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, изпълнителния директор на холдинга ТЕРЕМ Иван Досков, ръководителя на "Хан Крум" Георги Друмев и областния управител Митко Стайков.

Ремонтите на общо 13 танка Т-72 и 60 танкови мерник-далекомери за нуждите на Сухопътните войски са извършени в периода януари 2019 г.-юли 2020 г., уточниха от МО. Цената за ремонта на един танк е 822 000 лв., без ДДС. След ремонта на танковете се назначава нов експлоатационен ресурс в рамките на 6000 км. Гаранционният срок на всеки танк е 18 месеца или 2500 километра. Ремонтираните танкове Т-72 се предават на военното формирование 22 220 в  Сливен. Техниката участва в занятия и бойни стрелби.

Снимка: МО

"Това е част от амбицията, която сме си поставили: аз като министър, военното ръководство, командирите на видовете въоръжени сили - да модернизираме и да повишаваме боеспособността на Българската армия", изтъкна Каракачанов.

"10 години в ТЕРЕМ не е влизал нито един от танковете на българската армия за ремонт. До момента са минали 13, а до месец-два ще осигурим още пет, които ще влязат за заводски ремонт в Търговище. След това предстои модернизацията им. Моята амбиция е до края на този мандат да свършим толкова работа, колкото не е вършена в последните 30 години“, подчерта вицепремиерът.

Той припомни, че освен вече сключения договор за новите бойни самолети, текат преговори за нови бойни кораби за Военноморските сили и бойни машини за Сухопътните войски. По думите му се извършва и ремонт на съществуващата техника.

Министърът изтъкна още, че намалява процентът на незаетите длъжности във Въоръжените сили, както и че расте броят на кандидатите за военна служба. 

Снимка: БТА

Вижте още снимки >>

За вота на недоверие, оставката и протестите

Вицепремиерът коментира и проваленият пети пореден вот на недоверие към кабинета „Борисов“ 3 и го определи като „обречен на неуспех“.

„Имах пожелание към опозицията да използват вота за един конструктивен дебат и да кажат, не ни харесва първо, второ, а чухме поредната порция политическо говорене и никакви конкретни размишления дори какво и как трябва да се промени“, каза Каракачанов, цитиран от bTV.

По думите му разговорът на предстоящия в четвъртък Коалиционен съвет трябва да бъде много ясен и да се уточнят целите до края на мандата на кабинета.

„Дела са важни най-вече, а не само изводи, това е идеята“, подчерта той, допълвайки, че промени в правителството ще има, но те ще бъдат първо обсъдени на коалиционен съвет.

Относно протестите Каракачанов заяви, че такива е имало, има и ще има.

„Аз съм съгласен с една част от исканията на хората, които протестират, но голяма част от младите хора искат да видят една друга държава, искат да видят политиците много по-отговорни, искат по-открити и по-ясни обществени взаимоотношения. Въпросът е дали ще използват този протест, за да влязат в режим да диалог и да постигнат нещо реално, или ще станат жертва на гладни за власт политици“, заяви министърът на отбраната.