Договор за модернизация на 44 танка Т-72 за нуждите на танковите формирования от Сухопътните войски бе сключен днес между Министерството на отбраната и "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД, съобщиха от Министерството на отбраната.

Договорът е на стойност 78 719 472 лв. с ДДС и е за срок от 2 години. Контрактът предвижда и модернизация на три командно-щабни машини МТ-ЛБ У.

Този договор е в посока подобряване на способностите на Сухопътните войски и е полезна крачка в правилната посока. По този начин възстановяваме баланса в модернизирането на Въоръжените сили, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов и изрази увереност, че ще бъде реализиран и проектът за нова бронирана машина на пехотата.

Изпълнителният директор на "ТЕРЕМ-ХОЛДИНГ" ЕАД Иван Досков подчерта, че договорът е от изключително значение за дружеството.

"Подписването му е продължение на усилията, които Министерството на отбраната полага за възстановяване на бойните способности на Българската армия, като "ТЕРЕМ- ХОЛДИНГ" е част от този процес", казал Досков и отбеляза, че всеки един лев и вложени финансови средства рефлектират и върху съхраняване на възможностите на военноремонтните заводи.

Модернизацията на основен боен танк Т-72 е в посока съкращаване на времето за откриване на целта, класификацията й и нейното поразяване, повишаване на точността на стрелбата, повишаване на живучестта, осигуряване на автономност и способност да обменя голямо количество информация с базова станция, както и с другите машини от батальона и старшата инстанция, посочват още от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Част от дейностите, които ще бъде извършени, са доставка, монтиране и интегриране на съвременна система за управление на огъня, система за повишаване на автономността, система за управление на бойните действия, система за ранно предупреждение при облъчване и др.

Българското дружество ще придобие ноу-хау за последваща поддръжка на част от модернизираните системи. Това е поредната стъпка за повишаване на способностите на българската отбранителна индустрия, се посочва в съобщението.