Радвам се да посрещна Бойко Борисов, България е наш съсед и съюзник в НАТО. За последно се срещнахме през януари при откриването на "Турски поток" в Истанбул. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който направи съвместно изявление с българския премиер Бойко Борисов.

Двамата проведоха среща на четири очи, а след това и работна вечеря в двореца "Бештепе" в Анкара.

По време на изявлението стана ясно, че през май ще има заседание на Съвета за стратегическо сътрудничество, което ще се проведе в София

"Приоритетната тема на днешните преговори бе ситуацията в Сирия. В тези рамки искам да поднеса съболезнования на семействата на загиналите военнослужещи. Благодаря на Борисов за солидарността. 1,5 млн. души напуснаха домовете си и са в Идлиб, чакат на границата. Обсъдихме и безотговорността на някои страни членки на ЕС по този въпрос. Преди време бях каза, че ако няма справедлива подялба с бежанците ще отворя границите", заяви Ердоган.

По думите му, очакването на Анкара този товар да бъде споделен не е намерил отговор, а ЕС и днес продължава да прилага двоен стандарт.

"Някои от най-видните страни в ЕС и днес критикуват отношението с бежанците. Къде е справедливата подялба на товара с бежанците, ние ли да го поемем? И без това похарчихме над 40 млрд. евро. Обещахте че ще отпуснете 6 млрд. евро и тези пари нямаше да са към нашия бюджет, а към неправителствените организации. Сега казват, че ще отпуснат 1 млрд. евро. Кого залъгвате. Ние тези пари вече не ги искаме. Ще намерим тези средства. Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция. ЕС продължава да прилага двоен стандарт. Наред с това подкрепям мерките на Гърция. Бежанците и мигрантите са свободни да изберат друга страна, където биха искали да пребивават. Тук не става въпрос за локални закони, невъзможно е насилственото задържане на тези хора. Тези хора със своята свободна воля напускат нашата страна", допълни турският държавен глава.

По думите му, днес гръцките сили за сигурност са убили двама бежанци, а един е тежко ранен.

"Председателят на ЕС Шарл Мишел обяви, че ще посети гръцко-турската граница. По всяка вероятност ще стане свидетел на нечовешко отношение. Съветвам го да проследи това, което прави гръцката гранична охрана. Искам да изразя задоволството от здравомислещата позиция на България под председателството на Борисов. С България имам превъзходно сътрудничество в сферата на сигурността. То трябва да е пример за всички страни от ЕС. Турция е готова на сътрудничество с всички страни от Европа, които споделят това становище на сътрудничество. Искам да благодаря на моя приятел Бойко Борисов и неговата делегация и искам да ги поздравя за утрешния национален празник", каза още Ердоган.

Все пак турският президент няма да дойде в София в петък

"Изказвам съболезнования на загиналите и техните семейства", каза от своя страна премиерът Бойко Борисов. Той благодари на Турция за оказано съдействие с медицински материали за борба с коронавируса.

"За едни маски, които имат филтри на тях дефицитът е голям. Със съдействието на Ердоган направихме връзка, за да може в следващите дни да могат да се попълнят тези, които харчим в момента. Приветствам желанието на Турция и Русия да намерят мирно решение и този смъртоносен конфликт в Сирия да намери дипломатическо решение. Стотици хиляди мигранти се насочват към нашите граници. Искам да благодаря, че турската страна спазва твърдо споразумението с ЕС. Това дава възможност и на българските граждани да спят спокойно, така че го препотвърдихме този ангажимент. Дотук добре", коментира българският премиер.

Той допълни, че е положил много усилия да бъде направена тристранна среща в София, но все пак турският президент няма да дойде в София в петък, както бе обявено по-рано.

"Винаги съм разчитал на мъдростта на колегите. Получихме информация за убити мигранти, някои мои колеги не се сдържат да си пускат в мрежите становища. Президентът Ердоган беше готов да дойде в петък в София, но нежеланието му да седне на една маса с Мицотакис, охлади моето желание да стане тази среща. Аз съм убеден, че рано или късно трябва да проведем такава среща. Още не всички сме узрели и не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава", обясни Бойко Борисов.

Премиерът каза още, че е оптимист и се надява в следващите седмици да бъде намерено решение.