Подвигът на Шипка е ярък български символ и той завинаги остава в паметта и сърцата ни. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" по повод 142 години от Освобождението на България.

"С чувство на дълбоко уважение към всеки от Вас Ви поздравявам по случай Националния празник - 3 март. Отбелязваме 142-рата годишнина от Освобождението на Отечеството и почитаме паметта на всички герои, дали живота си за свободата на България. И днес продължаваме да следваме техния завет, че нашето място е сред развитите демократични държави като горда и свободна нация", посочи Борисов.

"Подвигът на Шипка е ярък български символ и той завинаги остава в паметта и сърцата ни. Той ни дава кураж да се справяме с днешните предизвикателства, за които повече от всякога са нужни дипломация и разбирателство, мъдрост и разум, съзидателност и такт. Оптимист съм, че народът ни е единен и заедно ще продължим всеки ден да работим за просперитета на България. Вярвам, че родолюбието ни обединява повече от всичко и ни пази от всякакви опити за разделение на българското общество", посочва премиерът.

"България днес не воюва с никого. Нищо от миналото не е забравено, но трябва да работим, за да не се повтори. Не само защото българските опълченци са гарантирали с живота си нашата свобода, но и защото близо век и половина по-късно, националната ни кауза остава благополучието на България. Отговорността ни за бъдещите поколения ни задължава да се държим достойно, да бъдем отговорни и да помним, че нищо даром не сме получили, а е нужен много труд и постоянство, за да пребъде нашето Отечество. Честит празник!", казва още Борисов.

Късно снощи Борисов бе на посещение в Анкара, където се опита да убеди турския президент Ердоган да не пуска бежанци към Европа.