"За пореден път се прочухме с това, че очакваме някой друг да ни определя кой ще бъде българският еврокомисар. Това става, когато предложиш двама човека, оставаш другите да избират кой да бъде. Ето едно екзотично предложение шестте парламентарно представени партии всяка да издигне своя кандидатура. ГЕРБ са първа политическа сила, ние няма да подкрепим нито една от двете кандидатури", заяви в "Денят започва" по БНТ Георги Гьоков от БСП.

По думите му ГЕРБ са първа политическа сила и логиката показва, че те трябва да посочат еврокомисаря.

"Това са битки вътре в коалицията", допълни Гьоков.

Поясни, че е самоцел заложеният 3-процентов дефицит в Бюджет 2023.

"Финансите на държавата никога не са били в такъв хаос - в средата на годината да нямаме бюджет. 3% дефицит е самоцел, защото още преди ковид кризата европейските държави се отказаха от този критерий. Бюджетът трябва да бъде направен така, че да не е за сметка на хората", заяви Гьоков. 

"Изказването, че няма да се намаляват социалните плащания е цинично, защото това означава, че те ще бъдат замразени, и то по време на криза", добави той.

По думите на Гьоков, други причини, поради които БСП няма да подкрепи този бюджет, са ниското преразпределение и това, че по-големият дял от приходите се формират от физическите лица, а не от бизнеса.

"Преразпределението е около 38% от БВП при средно за Европа преразпределение от 50%. Това означава, че в бюджета ни има 20 млрд. лв. по-малко", обясни социалистът.

Депутатът припомни част от предложенията на БСП, които бяха отхвърлени в парламента, като минималната работна заплата да се увеличи от 1 юли, майчинството през втората година да е равно на минималната заплата и еднократна помощ за учениците от 2-ри, 3-ти и 4-ти клас, каквато има за тези от 1-ви и 8-ми.

"Когато БСП участва в управлението, социалната политика върви напред, и то не за сметка на финансовата стабилност на държавата. През 2022 г. реализирахме един много мощен социален бюджет с над 20 млрд. лв. за социални разходи. Тогава държавата не е била по-малко финансово стабилна от сега", подчерта Георги Гьоков.

По неговите думи, дясната финансова мисъл с безкрайните постулати за ограничение на дефицита и съкращение на администрацията, особено тази, която работи на терен, не е полезна за обществото. "За да живеят хората добре, трябва да има повече социална политика", категоричен бе социалистът.

Той припомни, че БСП отдавна предлага въвеждане на прогресивно данъчно облагане, заедно с изчисления, според които хората с по-ниски доходи ще плащат по-малко данъци от сега, но никоя друга парламентарна група не го подкрепя.

 "Няма нормална държава с нормална социална политика с плосък данък, пък особено да няма необлагаем минимум", обърна внимание Гьоков, който подчерта, че предстои обществен разговор по тази тема и наближава време, когато трябва да бъде взето решение в тази посока.