Към България не е отправяно предложение за сключването на двустранни споразумения за обратен прием на мигранти. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел.

Той отбеляза, че като председател на Съвета на ЕС нашата страна е предложила компромисен подход за справянето с миграцията. Огромна част от колегите подкрепят предложенията и ще попитам онези, които не ги подкрепят, какъв друг план биха предложили, посочи той в кулоарите на Европейския съвет.

Премиерът поясни, че нашата страна предлага въвеждане на тристепенна система за предварително предупреждение в случай на надигането на миграционни вълни, както познатия подход при прогнозата за времето с кодове в червено, жълто и зелено. Предвижда се едновременно задействане на незабавна охрана на външните граници, обособяването на платформи или изнесени центрове за мигранти извън границите на ЕС и вторично разпределение в Общността на мигрантите.

Държавите от първа линия по сега действащите конвенции, когато регистрират по приетия, нормален ред бежанци, които искат да отидат в други страни, след това не трябва да бъдат връщани обратно. Иначе първите държави ще понесем цялата тежест, изтъкна Борисов, цитиран от БТА.

Борисов призова лидерите да се намери консенсус и единно решение по темата с мигрантите и изброи предложенията на страната ни за затваряне на външните граници на ЕС, изнесените центрове за даване на убежище извън Европа и съсредоточаване на усилията по изготвяне на споразуменията с трети страни, подобно на това с Турция.

"Нашите предложения са добра основа, за да продължим работата по реформата. Заложената в тях посока цели да изградим предвидима и ефективна Система на ЕС за убежище, която да е устойчива на бъдещи кризи", каза премиерът.

Проблемите на миграцията могат да бъдат решени с необходимите средства за това. Ще настоявам колегите от Италия и Австрия да ни подкрепят за това споразумението с Турция да работи. Преди няколко дни, когато се чухме с президента Реджеп Ердоган, той каза, че до този момент само говорим за споразумението, но нищо не е платено или голяма част не е платена, посочи премиерът.

По неговите думи финансирането за споразумението с Турция е важно за преговорите с други държави извън ЕС по въпросите за миграцията. Турците към този момент в абсолютно пълен аспект спазват ангажиментите си към България по това споразумение, категоричен е Борисов.