България успя да реши проблема с незаконните мигранти, прииждали в ЕС по т. нар. ?алкански маршрут - това заяви пред руския всекидневник "Известия" премиерът Бойко Борисов.

Според изданието той е изтъкнал специалната роля на Турция за уреждане на въпроса, защото благодарение на политиката на турския президент Реджеп Тайип Ердоган нито един мигрант не е минал незаконно границата през последните година и половина, предаде БТА.

Вестникът пише още, че българският премиер е подчертал, че за решаване на проблема с незаконната миграция е спомогнало споразумението за бежанците между Брюксел и Анкара от 2015 г. и цитира думите му:

"Споразумението с Турция трябва да действа независимо от твърдата риторика на наши колеги, на първо място в Западна Европа, спрямо президента Ердоган. За момента той вече почти две години изпълнява всички ангажименти и задължения, поети от Анкара".

Премиерът Борисов е изброил и някои български предложения за решаване на европейския проблем с миграцията, включващи по-специално засилване на охраната по външните граници на ЕС и създаване на бежански центрове извън общността. Освен това международната общност трябва да реши проблемите с бедността и постоянно увеличаващата се раждаемост в Африка. Миграционният въпрос е пряко свързан с тези аспекти, е подчертал Борисов и е добавил.

"Африка е била експлоатирана десетилетия наред, сега е необходимо да се полагат грижи за нея на глобално равнище".

По думите му това ще бъде скъпоструващ и труден процес, за който в момента се водят много спорове в Европа.

България, която се намира в периферията на ЕС, доста добре изпълнява функцията си като защитник на Европа от мигрантите, коментира пред "Известия" Оксана Петровская, ръководител на Центъра за европейски изследвания от системата на президентската администрация в Русия.

Миграционната криза ще е главна тема от европейската среща на върха на 28 и 29 юни.