България започва строежа на газовата връзка с Гърция до три седмици. Това обяви премиерът Бойко Борисов след енергийния форум "Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация" в София.

Организатори на конференцията бяха Институтът за енергийни изследвания във Вашингтон и Центърът за балкански и черноморски изследвания.

"Около 20 май ще направим първа копка на интерконектора с Гърция", заяви Борисов след среща с председателя на Института за енергийни изследвания във Вашингтон и на Американския енергиен алианс Том Пайл и вицепремиера Томислав Дончев, на която темата е била обсъждана.

Снимка: БТА

"Ние и в момента по 1 милион дневно втечнен газ през стария газопровод, през Солун, можем да вкарваме. Подменихме компресорите с американски, реверсивни, много добри. Напред сме по темата, ще я изградим", допълни премиерът.

Газовата връзка с Гърция ще е готова през 2020-а година, съобщи и енергийният министър Теменужка Петкова и допълни, че до дни ще бъдат избрани компаниите - изпълнителки на интерконекторната връзка, а в края на същия месец ще започне изграждането ѝ.

Бойко Борисов коментира, че на срещата с Пайл е била обсъдена и възможността за доставка на американски природен газ. По думите му страната ни може да се възползва от държавните дотации, които Вашингтон дава за своя газ и това да се случи в рамките на сътрудничеството ни в НАТО На директен въпрос дали преговорите за американски газ и изтребителите Ф-16 са обвързани, Борисов помоли журналистите да не му слагат думи в устата и уточни, че реални разговори все още не са започнали.

Снимка: БТА

Премиерът за пореден път потвърди, че България се надява на диверсификация на енергийните източници, защото само така може да се постигне най-добра цена и сигурност на доставките. По думите му сега се изграждат "магистрали", за да може, който даде по-евтин газ, България да купи от него.

"Газовият хъб "Балкан" и нашата мрежа, която разширяваме, и транзита през България е много добре изчислен и свързан с третия енергиен пакет", заяви Борисов. Целта е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ от сегашния, който доставяме, нашата икономика, нашите потребители да получават най-евтиния газ, каза той.

Ако дадат руснаците по-евтин газ - взимаме него. Ако да дадат американците по-евтин газ - него. Изграждаме в момента именно тези магистрали, за да може, който да даде по-евтин газ, да вземаме от него, посочи Борисов.

Националата и енергийната сигурност са много свързани, затова сме толкова активни, заяви още той.

До края на годината България може да има работеща платформа за търговия с газ, обяви енергийният министър Теменужка Петкова. Тази своеобразна борса за синьо гориво е отговорност на "Булгартрансгаз".

Според нея има основание да се смята, че в страната ни може да бъде изграден газоразпределителен център.

По думите й скоро ще бъде готово предпроектното проучване за газовия хъб "Балкан", заяви енергийният министър Петкова:

"Това означава, че ние ще създадем предпоставки именно България да стане това средище, този естествен път на потоците природен газ, както от север, така и от юг".

Междувременно България развива борса за търговия на природен газ с подкрепата на австрийския газов хъб. Договорът с него е сключен в края на миналата година.

"И нашата амбициозна цел е до края на тази година да имаме една наистина платформа за търговия с природен газ, която да може да разполага с всички необходими функционалности, съгласно европейските правила и европейските регламенти. Ключови за България са междусистемната връзка със Сърбия, както и интерконекторът с Гърция", каза още Теменужка Петкова.