Държавният глава Румен Радев удостои с Почетния знак на президента на Република България изпълнителния директор на Американския еврейски комитет Дейвид Харис - на церемония в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

Отличието е за изключителния принос на Дейвид Харис за развитието на приятелските връзки между българския и еврейския народ, укрепването на демократичните ценности, защитата на правата на човека, както и за борбата с антисемитизма и всички форми на дискриминация.

За мен е чест да отлича Дейвид Харис с Почетния знак на президента на Република България, в знак на признателнoст за истинското приятелство и за дългогодишното дело и кауза, заяви по време на церемонията държавният глава. Румен Радев добави, че Харис, който е начело на Американския еврейски комитет повече от 30 години, посвещава живота си на осъществяването и разширяването на мисията на организацията за борба с проявите на антисемитизма в целия свят, за противодействие на екстремизма, радикализма, дискриминацията и езика на омразата, за защита на правата на човека.

Президентът Радев отбеляза и личния принос на Харис за отстояването и популяризирането на "безпрецедентния исторически акт на спасението на близо 50 хиляди български евреи по времето на Втората световна война". По думите на държавния глава историите на спасените не трябва да се забравят, така както почитаме и паметта на загиналите, защото "това е разказ за един безпримерен подвиг, урок по човечност, хуманизъм и доброта".

"Страната ни спаси идеала за хуманизма, спаси достойнството на Европа в един от най-мракобесните периоди в нашата история", каза още Румен Радев. Той посочи, че именно за отстояването на тази историческа истина Дейвид Харис заслужава нашата чисто човешка благодарност, особено днес, когато "сянката от миналото отново се надига, именно споменът за този подвиг ни помага да се борим срещу всички прояви на дискриминация и в защита на демократичните ценности".

Президентът отбеляза още, че Американският еврейски комитет помага за разширяване на нашето ползотворно сътрудничество със САЩ. Също и че комитетът е разкрил своя шести офис в Европа именно в София.

"Г-н Харис, искам да Ви уверя, че ще продължим да си сътрудничим пълноценно за всички инициативи, каузи и проекти, които утвърждават нашата обща борба срещу ксенофобията, антисемитизма и дискриминацията във всичките й разновидности, както и за опазване на еврейското наследство в България", заяви държавният глава Румен Радев.

Дейвид Харис каза, че за него е огромна чест да бъде тук. Добави, че изключително много се е впечатлил от България благодарение именно на спасяването на 50 хиляди евреи по време на Втората световна война.

Един невероятен момент и лъч светлина по време на мрак, посочи той.

Днес, когато екстремизмът и антисемитизмът отново са във възход, гласът на България трябва да бъде чут по цял свят - да помогнем на света да разбере какъв може да бъде духът, който вдъхнови България. Имаме нужда от този глас, имаме нужда от уроците, които България може да ни предаде и се надявам това да предстои, заяви Дейвид Харис.

Той увери, че с офиса на Американския еврейски комитет в София, с партньорството с "Шалом" ще "продължим да задълбочаваме и укрепваме отношенията между САЩ, Израел и България".