Как ще се казва Македония и дали ще се споразумеят с Гърция, е работа само на македонския и гръцкия народ. Единственото, което искаме за Македония, е влизане в ЕС, НАТО и свързаност между държавите ни. На срещата на върха в София апелирах и опозиционните лидери, да не се възползват политически от тази ситуация.Това заяви премиерът Бойко Борисов на летището по повод отказа му да се срещне с македонския президент Георге Иванов.

На фона на усилията, които всички европейски лидери положиха месеци наред и събитията от вчера, прецених, че днес не е моментът да посрещам тържествено македонския президент, поясни Борисов. Аз лично съм свидетел какви усилия костваше и на Гърция и Македония да се споразумеят за името. На двете страни се наложи да вземат тежки и непопулярни решения, за да придвижат този процес. Щеше да е предателство, ако днес в София бях посрещнал македонския президент с фанфари, каза премиерът.

"Нямаше какво да му кажа. Нека мине малко време.", допълни той.

Българският премиер изтъкна, че колегите му Зоран Заев и Алексис Ципрас са изключително храбри държавници и с днешната си постъпка е искал да покаже отношение към тях.

"Когато беше боят в парламента на Македония, тогава първият, на когото се обадиха и президентът Георге Иванов, и Зоран Заев, и Никола Груевски, бях аз. Направих всичко възможно да помогна да се реши въпросът мирно", посочи той. Когато се видях с опозицията и в парламента, след това отидох и при Груевски в централата, нещо повече - преди месец бяхте с мен в Скопие с Туск и Иванов водихме съвета, в който присъстваха президентите на Западните Балкани, каза Борисов.

 "Към президента Георге Иванов винаги съм се отнасял с огромно уважение", допълни Бойко Борисов.

"Винаги във всяко свое изказване съм започвал с това, че по никакъв начин не се месим в работата на институциите на Македония, в спора за Гърция за името", обясни той и изтъкна, че този спор продължава десетилетия и блокира Македония.

Ако не се придвижи въпросът с Македония, аз изобщо ставам пълен песимист за развитието на Балканите, заяви Борисов.

. "Няма по-неразвит регион от нашия. Когато обаче станахме част от Европейски съюз, БВП се вдигна и страната ни коренно се промени. Пожелавам това и на Македония", посочи министър-председателят.

Премиерът Борисов акцентира върху усилията, които са положили България и Македония за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. По думите му поколения политици в България са искали да осъществят тази историческа стъпка, но не са успели. "Ако се стигне до промяна в името, ще се съберем, ще нанесем нужните промени в Договора и ще ги вкараме за ратификация в парламентите", обясни министър-председателят.

Той подчерта, че е много лесно се критикува отстрани и отказа да отговори на критиките на Румен Радев.

Припомняме, че по-рано президентът Иванов каза, че е бил изненадан, че Борисов няма да го приеме. Той добави, че това е решение на премиера и негова отговорност. Той не е само премиер на България, но и на страна, председателстваща ЕС. С този негов жест той взема страна, смята Иванов.

Мисля, че когато призоваваш другия да води диалог, ти самият не трябва да бягаш от него, беше коментарът на президента Радев. Той добави, че се надява нашите приоритети за Западните Балкани "да не се сведат само до прегръдките". Трябва да покажем лидерство и отговорност в трудни моменти, а не да абдикираме от проблемите, добави Румен Радев.