Храните, произведени по двоен стандарт, са опасни за здравето, особено за децата, коментира председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Венцислав Грозев пред БНР.

"Може да доведе до такива неприятни последици като затлъстяване, които от своя страна ще доведат и до проблеми в сърдечно-съдовата система, в ендокринологичната система, предразположение към диабет, предразположение към хипертония и т.н.. Е, как да не е опасно? Опасно е, разбира се. Не може да се допуска едно такова нещо! Това е ежедневно - най-малко три пъти на ден приемате неща, които са - не са толкова опасни, но не са качествени. Това трябва да бъде изравнено и трябва да се държи на качеството на хранителните продукти - навсякъде трябва да бъде еднакво", категочирен бе той.

В събота министърът на земеделието и храните Румен Порожанов обяви, че ще бъдат наложени строги ограничения за използването на растителни мазнини в млечните продукти. Преработвателите, които ще произвеждат млечни продукти, трябва да ги правят от мляко, а тези, които правят имитиращи продукти, ще бъдат в друга група. Ще бъде създадено специализирано звено към земеделското министерство, което ще извършва проверки, независими от агенцията по храните, уточни той.

Част от млекопроизводителите нямат нормално изкупуване на мляко заради това, че в много от продуктите се влагат заместители", коментира днес по Нова телевизия Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. По думите му няма как в магазина да има сирене на цена под 8-9 лева за килограм и да е само от мляко. Той не изключи обаче и възможността в скъпите продукти също да има заместители.

"Има хора, които правят бизнес и пари от това нещо. Има хора, които са с лобита не само у нас, но и в ЕС. Този въпрос остро се поставя от няколко години. Сега казват, че до една година категорично щял да бъде решен", допълни Зоров.

"Крайно време е държавата да поеме едно лидерство по отношение на качеството на храните. Хидрогенираните мазнини не са присъщи за човешката физиология. Настаняват се трайно в тялото ни и не може да се освободим от тях. Те трябва да бъдат забранени. Лошото е, че са и във всички десертни блокчета", заяви пък проф. Донка Байкова, експерт по хранене и диететика.

"На пазара има продукти, които са съставени изцяло от палмово масло. В САЩ се смята, че частично хидрогенираните мазнини водят до 100 000 смъртни случая годишно. Там от 1 юни вече ще се смята за федерално престъпление влагането им в продуктите", поясни д-р Сергей Иванов от асоциация "Активни потребители".

Той е на мнение, че у нас не може да бъде направен ефикасен контрол върху продуктите ментета.

Проф. Байкова допълни, че 6 до 8 грама дневно от тези частично хидрогенирани мазнини водят до повишение нивата на холестерола.

Междувременно днес правителството, омбудсманът, евродепутати и експерти участват в Международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС. Събитието е в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС и е под патронажа на премиера Бойко Борисов. Целта на срещата в София е да се обсъди възможността за решаване на проблема с двойния стандарт при храните в ЕС, като се приеме ново законодателство или промени в сега действащите директиви, които да забранят разпространяването на храни под един и същи бранд с различни съставки.