Общинският съветник от "Атака" Борислав Иванов, за когото от "Възраждане" отрекоха да е станал техен член, е депозирал оставката си като зам.-председател на Столичния общински съвет.

"Току-що получих поисканата от мен оставка на зам.-председателя на Столичния общински съвет (СОС) Борислав Иванов", съобщи на страницата си във Фейсбук председателят на съвета Георги Георгиев.

Иванов я подаде, след като на два пъти в два поредни дни се опита да свали украинското знаме от фасадата на Столична община. Преди ден общинарят влезе маскиран в кабинета на кмета и оттам през балкона направи повторния опит.

В отговор на обществените и политически реакции, в това число и от "Възраждане", които се разграничиха от действията му, Иванов обяви, че е готов да подаде оставка от зам.председателския пост в СОС и от поста начело на комисията по обществен ред. Пред бТВ тази сутрин Иванов коментира, че е имал желание един вид да се докаже пред "Възраждане" и не скри разочарованието си, че партията се е дистанцирала от неговата инициатива и действия. Той беше заявил желанието си да премине в нейните редици.

Шефът на общинския съвет Георги Георгиев пък заяви, че в сряда ПП "Възраждане", начело с техния лидер Костадин Костадинов и общинският съветник Борислав Иванов открили кампанията си за местните избори пред сградата на общината с протест и поредни опити за сваляне на знамето на Украйна.

"С протест започнаха кампанията си за местния вот и "Спаси София", начело с Борис Бонев, които пък използваха димки. За съжаление, явно тепърва ще сме свидетели на такова поведение от двете политически формации", коментира Георгиев.

"Веднага след акциите на колегата Иванов, още вчера преди обяд внесох доклад с искане за неговата оставка като зам.-председател на СОС, но и като председател на Комисията по обществен ред и сигурност", пише председателят на СОС. Предстои СОС да гласува оставката на Иванов на своята сесия. "На 27 октомври очаквам този казус да приключи в залата на съвета, където всъщност трябва да намираме решения на важните за софиянци въпроси, а не да превръщаме общинския съвет в заложник на трагикомични предизборни сцени на кандидати за спасители на София. София може и заслужава повече", коментира Георги Георгиев.

Украинското знаме е издигнато на фасада на Столичната община на 7 април с решение на СОС като знак на съпричастност към съдбата на украинския народ, докато трае войната в Украйна. "За" решението тогава гласуваха 36 общински съветници, а "против" бяха 14.