Общинарят от "Атака" Борислав Иванов, който обяви, че преминава в редиците на "Възраждане", отново се опита да свали украинското знаме. Рано сутринта маскиран той е влязъл в сградата на Столична община и през кабинета на кмета Йорданка Фандъкова е проникнал на балкона, където се вее украинският флаг заедно с този на ЕС и българския.

Самият Иванов, който е председател на комисията по обществен ред и е заместник-шеф на СОС, е публикувал снимката си от акцията в социалната мрежа, докато е на балкона и се опитва да свали знамето.

"Ще го сваля, когато искам Аз, не когато Вие го дадете ! Госпожо кмет, моля идвайте навреме на работа !", пише под фотоса общинарят. Твърди се, че той е ровел и в служебните компютри в общината.

Това е вторият му опит да премахне чуждия флаг в рамките на 24 часа. Вчера, под погледа на Костадин Костадинов, общинският съветник се опита да свали украинското знаме, но трима полицаи и трима общинари от ГЕРБ му попречили. След неуспеха на начинанието, Иванов се закани, че отново ще опита, но по друг начин и без да нарушава закона.

 "Човек съм, който действа нестандартно, обичам да изненадвам хората. Ако кажа как ще го направя, това е все едно фокусник да разкрие фокуса си". "Ще го взема с хитрост, не ми трябват сблъсъци", обеща Иванов и тази сутрин последва вторият му опит.

От ГЕРБ и ДБ веднага реагираха и поискаха Иванов да освободи постовете, които заема в Столичния общински съвет.

Междувременно председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е представител на ГЕРБ, е внесъл доклад за оставката на Борислав Иванов като зам.-председател на съвета и председател на Комисията по обществен ред и сигурност. Това съобщи самият той във Фейсбук. "Намирам за недопустимо поведението от вчера и днес на зам.-председателя на общинския съвет Борислав Иванов, който наскоро заяви желанието си за присъединяване към ПП "Възраждане", казва Георгиев.

"Затова вече внесох доклад с искане за оставката му като зам.-председател на съвета и като председател на комисията по обществен ред и сигурност. Правото стои над всички нас и всяко посегателство върху него не може и няма да остане без санкция", поне докато това зависи от мен, заявява Георги Георгиев.

Скандализирани от случката, и от "Демократична България" поискаха оставката на общинския съветник и отнемането на постовете му в СОС.

ДБ настоява за оставката на общински съветник в Столичния общински съвет (СОС) от групата на "Патриоти за София" заради хулигански прояви в сградата на Столична община, съобщава на фейсбук страницата си групата на ДБ в СОС. Групата на ДБ още днес ще внесе официално искане за отстраняването на Борислав Иванов от постовете на зам.-председател на Общинския съвет, председател на комисията по обществен ред и сигурност и зам.- председател на комисията по устройство на територията, архитектурата и жилищната политика, както и сигнал до МВР и прокуратурата за извършените от него противоправни действия в сградата на Столичната община.

"Ние, съветниците от групата на ДБ, настояваме за незабавното му отстраняване от заеманите от него ръководни постове и призоваваме всички политически групи да се противопоставят на тази недопустима хулиганска проява. Приканваме самия Борислав Иванов да си подаде оставката като общински съветник, тъй като извършеното от него е позор за общинския съвет и е в разрез с мандата, даден му от софиянци, като техен представител в Столична община, посочват от ДБ. Извършеното от него - влизане като маскиран престъпник, нахлуване в кабинета на кмета, нелегално проникване в компютрите на Столична община, сваляне на знамето на Украйна от фасадата на сградата, поставено там с решение на СОС, е толкова абсурдно, че предизвиква съмнения за неговото психично състояние и възможност да изпълнява задълженията си, за които е избран", отбелязват от ДБ.

Ние се обръщаме към "Патриоти за София" да приемат решение за отстраняването му от тяхната политическа група.

"Ние, ДБ, призоваваме групата на ГЕРБ да преосмисли дали софиянци са им дали доверие да управляват столицата в коалиция с политици, които нямат елементарно уважение към правовия ред и които с цел евтино трупане на популярност са готови да рушат основите на цивилизованото общество и държава", пишат още от ДБ.

Знамето на Украйна беше поставено по решение на Общинския съвет през април, а тогава депутати от "Възраждане" се опитаха да го свалят след протестен митинг пред сградата на общината.