Общинският съветник от "Атака" Борислав Иванов, сътворил скандал със свалянето на украинското знаме от фасадата на Столична община, обяви, че ще подаде оставка като зам.-председател на Столичния общински съвет и като шеф на комисията по обществения ред. Общинарят се разкая за поведението си, след като тази сутрин проникна маскиран в кметския кабинет и оттам на балкона в опит да свали флага.

Иванов заяви, че не е против Украйна, но не смята за редно чужд флаг да виси от балкона на кмета. Той свали от профила си и снимката, на която главата му е маскирана при нахлуването в Столична община сутринта.

"Председател съм на комисията по обществен ред и сигурност, и осъзнавам акта на самото сваляне на знамето, че е нередно, но аз го правя принципно. Ще предложа на колегите в Столичния общински съвет (СОС) да гласуват оставката ми като зам.-председател на СОС по съвест, който както прецени. Готов съм да поема политическа отговорност за действията си", заяви за БТА общинският съветник.

Той каза, че е готов да си подаде оставката и като председател на Комисията по обществен ред и сигурност.

По-рано днес от групата на ГЕРБ и "Демократична България" излязоха с позиции срещу постъпката му и му поискаха оставката.

"Не съм против знамето, не съм против Украйна, считам за нередно флаг на чужда държава да виси от балкона на кмета на Столичната община", заяви Иванов. Той припомни, че още, когато мнозинството в СОС взе решението за поставяне на знамето, той не е застанал нито срещу украинската, нито срещу руската държава и е казал, че не е мястото тук в СОС, общинските съветници да изразяват мнението си по външнополитически въпроси и да слагат разделителни линии между хората. "Има множество конфликти в международен план, по които не е наша работа да изразяваме мнение", коментира общинският съветник. По думите му това трябва да се прави в Народното събрание.

Иванов съобщи, че другата сряда ще занесе украинското знаме на първото заседание на парламента, чинно сгънато ще го поднесе на Костадин Костадинов, лидерът на "Възраждане", за да може той символично да го занесе на посланика на Украйна и да покаже, че не сме против Украйна, ценим техните символи, но сме против окачването му на фасадата на Столичната община.

На последната сесия на СОС Борислав Иванов напусна политическата партия, от която е избран за общински съветник - "Атака" и изрази желанието си да се присъедини към партия "Възраждане". Тя обаче не е представена в СОС.

В същото време от "Възраждане" разпространиха съобщение до медиите, в което отрекоха Иванов да е техен член и се разграничиха от акцията му.

"Във връзка с появилите се публикации в медиите ви уведомяваме, че столичният общински съветник Борислав Иванов не е подавал молба за членство в деловодството на "Възраждане", се казва в позицията.

"Ако такава бъде подадена от него, то същата ще бъде разгледана от националното ръководство в едномесечен срок, както е посочено в устава на политическата организация", обясняват от партията на Костадин Костадинов.

"Всички действия на Борислав Иванов от днешния ден са изцяло негова инициатива и не са съгласувани нито със софийското, нито с националното ръководство на "Възраждане", се посочва в съобщението на партията.