Отново беше направен опит украинският флаг, който е поставен на фасадата на Столичната община, да бъде свален. Този път това направи заместник-председателят на Столичния общински съвет (СОС) от групата на "Патриоти за София" Борислав Иванов. На неуспешния опит това да се случи присъстваха лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов и симпатизанти на партията, съобщи БТА.

"Загубихме една битка, но ще спечелим войната", каза Иванов, след като знамето така и не беше премахнато, въпреки че лично се бе заел с това.

"Горе имаше трима полицаи, трима колеги общински съветници от ГЕРБ, които бранеха знамето с телата си", разказа пред журналисти той, като допълни, че "горе" му били снети данни за опит за хулиганска проява, но той знаел какво точно извършва. Иванов заяви, че е запознат с предприето от негова страна неправомерно действие и че ще си поеме отговорността за това.

Общинският съветник добави, че знамето ще го вземе по физически начин, но трябва да измисли по кой начин. "Човек съм, който действа нестандартно, обичам да изненадвам хората. Ако кажа как ще го направя, това е все едно фокусник да разкрие фокуса си". "Ще го взема с хитрост, не ми трябват сблъсъци", заяви Иванов. Той припомни, че е председател на комисията по обществен ред и сигурност в Столичния общински съвет, и няма да наруши закона.

Снимка: БТА

"Нямам нищо против Украйна, нито Русия. За мен най-точната позиция на България в този международен конфликт е, че просто не трябва да взема страна", каза Иванов в отговор на въпрос защо трябва да бъде свалено знамето на Украйна.

На последното заседание на общинарите миналата седмица доклад на Иванов за сваляне на знамето не беше включен в дневния ред, а малко след това той заяви, че иска да напусне "Атака" и да се присъедини към "Възраждане", ако го приемат.

Снимка: БТА

Сагата с украинския флаг започна на 7 април, когато с решение на СОС то бе издигнато на административната сграда на Столичната община редом до българския в знак на съпричастност към трагедията на украинския народ, докато трае войната в Украйна. "За" решението тогава гласуваха 36 общински съветници, "против" бяха 14. Групата на БСП подаде жалба до областния управител, който върна за повторно разглеждане доклада и го внесе в съда. На 21 април общинските съветници препотвърдиха решението си и знамето на Украйна и днес стои на фасадата на Столичната община. Няколко дни по-късно, на 5 май, от "Възраждане - София" свалиха знамето, но от Столичната община малко по-късно същия ден върнаха обратно знамето на Украйна на фасадата на сградата.