Свидетели сме на изнасилване на институцията Столичен общински съвет и активен саботаж на работата на Столична община. Това каза по БНТ столичният общински съветник от ПП-ДБ-"Спаси София" Борис Бонев по повод направения пети по ред неуспешен опит за избора на председател на Столичния общински съвет.

На няколко пъти Бонев беше предложен за председател, но не събра нужното мнозинство.

"До този момент нашата група ПП-ДБ-"Спаси София" два пъти издигнаха моята кандидатура за председател на СОС. На третото заседание на Общинския съвет не издигнахме кандидат, за да дадем възможност на останалите 38 общински съветници те да си изберат председател. На четвъртото заседание стана ясно, че отново няма съгласие за председател и го отложихме. Вчера на петото заседание в името на компромиса предложихме най-възрастния общински съветник Грети Стефанова за временен председател до приемането на бюджета. На всичко това имаше нагли изказвания на мои колеги, които казваха - вие нищо не предлагате", коментира Бонев.

"Случващото се в Столичния общински съвет е активен саботаж на хора, които са забравили клетвата, която са дали да търсят интереса на София", отбеляза Бонев.

"В момента единственото нещо, което ги интересува са партийните игрички и желанието да бъдем саботирани на всяка цена. Също така желанието на ГЕРБ да се покаже, че само те могат да управляват. Това е наративът, който се опитват да наложат", коментира Бонев и изрази очакване да се  намесят лидерите на големите партии.

"Но няма да отидем да целунем ръката на Бойко Борисов", категоричен е Борис Бонев.

Кметът на София Васил Терзиев вчера (преди петия неуспешен опит за избор на председател) призова общинските съветници да проявят отговорност и мъдрост като изберат председател на СОС, защото в противен случай се поставят на карта парите от европейските програми. Става въпрос за проблем с разплащането на 70 млн.лв. по инфраструктурни проекти, което ако не бъде направено, се рискуват около 40 млн.лв. загуба на безвъзмездно финансиране, плюс 200 млн.лв. от следващия цикъл, за които много бързо трябва да се действа. По сметките за тези проекти пари няма, информира Терзиев, цитиран от БТА. Той каза, че ако не бъде избран председател, средствата могат да дойдат чрез постановление на Министерския съвет.

Годината ще завърши без работещ Столичен общински съвет. Следващото заседание на общинските съветници ще се проведе на 11 януари догодина.

В своя позиция ПП-ДБ-"Спаси София" заяви, че "единственото коректно описание на вчерашното поведение на опозиционните политически групи в Столичния общински съвет е безотговорно".

"Този политически театър се развива на фона на пети пореден опит за избор на председател и многократни предупреждения от кмета на София, г-н Васил Терзиев, за риска от загуба на европейски средства за водния цикъл. Групата на "Продължаваме промяната - Демократична България - Спаси София" продължи конструктивния си подход, като предложи единственото възможно решение на този етап - най-възрастният общински съветник - г-жа Грети Стефанова - да бъде избрана за временен председател. Издигането на нейната кандидатура беше демократичният изход от ситуацията и протегната ръка към всички останали групи, за да може да се прекрати едномесечния блокаж в работата на СОС", се казва в позицията на трипартийната коалиция.

Опозиционните групи, за пети пореден път, предпочетоха вместо да работят за благото на града, да дръпнат ръчната спирачка пред неговото развитие, се отбелязва в изявлението.

От ПП-ДБ-"Спаси София" смятат, че вече е потвърдено и новото мнозинство в Столичен общински съвет: ГЕРБ-СДС, БСП, "Възраждане" и ИТН.

Коалицията настоява всички останали политически сили в най-кратки срокове ясно да заявят дали са готови на разумни преговори или ще продължават да действат срещу интересите на всички софиянци.