Самоделно взривно устройство е бомбата, взривена пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев на пътя от Самоков за София. Взривът буквално е бил заложен като засада, съобщи пред журналисти шефът на Националната следствена служба Борислав Сарафов преди извънредното заседание при премиера Гълъб Донев заради опита за покушение.

Сарафов отново потвърди, че самоделното взривно устройство е с тротилов еквивалент от 3 кг.

Буквално преди минути ми докладваха за вида на взрива - самоделно изготвено взривно вещество, не е фабрично и не е произведено от някой от нашите оръжейни заводи. Това отново говори за максимален професионализъм на този, който е изготвил бомбата, очевидно чрез електронно взривяване, добави шефът на НСлС и каза още, че в България отдавна не е имало атентат, който да е с взривно устройство.

Той съобщи, че вчера на мястото на атентата е извършил оглед и израелски експерт. Той също е бил категоричен, че взривът е изключително мощен и само частици от секундата са спасили хората в автомобила на главния прокурор.

Взривната вълна и осколките са насочени от банкета на пътя към пътното платно. Частици от секундата са спасили хората от автомобила. Тези метални сачми са поставени там с идеята да пробият автомобила и да убият намиращите се в автомобила. В колата са били само главният прокурор и охраната.

"Извършителят е имал визуален контакт с пътя, с автомобила и е контролирал ситуацията, за да може да взриви устройството в точния момент. За щастие, той е избързал с частица от секундата. Въпрос на частици от секундата е било взривът да бъде посрещнат със страничната, широка част на автомобила, а не с предната, дясна част. Частици от секундата, които може би са спасили всички возещи се в автомобила от летален изход,", отбеляза Борислав Сарафов. 

Снимка: Bulphoto

Израелският експерт, който е бил на място, изразил "възхищението си" от онзи, който е изработил бомбата и е устроил засадата.

Директорът на националното следствие отрече появилата се информация за открито второ взривно устройство.

Той каза още, че се търсят се веществени доказателства, включени са и кучета. По трасето, по думите му, има и много камери, които ще се вземат предвид.

"Търсят се всякакви следи и веществени доказателства", добави Сарафов.

Следователи, полицаи и прокурори започнаха втори оглед на мястото, където вчера взрив избухна пред кортежа на главния прокурор Иван Гешев. 

Ще бъдат извършени и разпити на местни жители.

Отсечката от пътя София - Самоков остава затворена до приключване на следствените действия.