В потвърждение на вече анонсирания проектокабинет, ПП-ДБ официално издигнаха за премиер академик Николай Денков с втория мандат. Официалност придобиха и вече огласените имена на кандидати за министри. В името на съставянето на редовен кабинет лидерите на партиите в коалицията се дърпат назад и не влизат в кабинета, с изключение на Асен Василев. Така Кирил Петков, Христо Иванов, Атанас Атанасов и Владислав Панев няма да са министри, стана ясно от пресконференцията на ПП-ДБ.

Списъкът с имената е изпратен на ГЕРБ-СДС, както и управленската програма, а след срещата с тях коалицията ще проведе и разговори с останалите политически сили за подкрепа на проектосъстава за втория мандат. Номинираният за министър-председател Николай Денков е непреклонен, че преговори по персоналния състав на кабинета с втория мандат няма да има и имената няма да се подлагат на ревизия. Кирил Петков пък лансира идеята, ако мине техният кабинет с втория мандат, повечето парламентарни комисии да бъдат оглавени от ГЕРБ-СДС, за да има по-голям контрол.

"Аз по-добър министър на финансите не виждам, ГЕРБ трябва да решат ще подкрепят ли такъв кабинет с Асен Василев, министър на финансите", заяви Денков.

И даде да се разбере: Подкрепата за кабинет не минава през подписване на коалиционно споразумение с ГЕРБ. 

"Все още се намираме в периода на първия мандат. Вършим това, което ГЕРБ би трябвало да върши. Тази инициатива я поемаме, запълвайки вакуум, който всъщност е оставен от първата политическа сила. Оттам нататък ГЕРБ да си поемат тяхната задача, да решат какво ще правят. Ние сме казали, че първия мандат няма как да го подкрепим. Коалиционно споразумение с ГЕРБ ние няма как да подпишем, такъв документ няма да има. Тази подкрепа не минава през коалиционно споразумение и през обсъждане на персоналния състав на кабинета. Нека да приключим този етап и тогава ще обсъждаме следващия", заяви номинираният от ПП-ДБ за премиер.

Ето и целия състав на проектокабинета "Денков", вече официално:

Николай Денков - министър-председател;

Асен Василев - министър на финансите и еврофондовете;

Ирена Димитрова - министър на външните работи;

Андрей Янкулов - министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков - министър на регионалното развитие и благоустройството;

Георги Гвоздейков - министър на транспорта;

Генка Петрова - министър на образованието и науката;

Тодор Тагарев - министър на отбраната;

Александър Йоловски - министър на електронното управление;

Радослав Рибарски - министър на енергетиката;

Иван Кръстев - министър труда и социалната политика;

Проф. Христо Даскалов - министър на земеделието и храните;

Христо Хинков - министър на здравеопазването;

Милен Матеев - министър на правосъдието;

Димитър Илиев - министър на спорта;

Яна Генова - министър на културата;

Даниел Лорер - министър на иновациите и растежа;

Юлиан Войнов - министър на икономиката;

Гергана Кабаиванова - министър на туризма;

Георги Табутов - министър на екологията.

"Осъзнаваме колко е сложна политическата ситуация и ето защо нито аз, нито Христо Иванов, нито Атанас Атанасов, нито Владислав Панев сме част от този кабинет", декларира Кирил Петков. ПП-ДБ изразяват и готовност да се откажат да председателстват повечето от парламентарните комисии, ако се стигне до този кабинет.

"Даваме доверието си на акад. Денков, заяви и лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Ние сме работили с него, нашата ПГ остава в парламента, защото разбираме, че едно правителство на малцинството ще трябва да осигуряваме тази подкрепа в парламента, обясни съпредседателят на ДБ. Там ще бъде нашата роля, но това не може да означава съмнение в екипа на акад. Денков. Иванов го определи като много силен министерски екип.

"Ние нямаме право да подменим вота на 620 000 граждани. Водещо е експертността, ето защо нашето обединение номинира акад. Николай Денков и за мен е истинска гордост такъв човек да е премиер", заяви в началото на пресконференцията съпредседателят на ПП Кирил Петков. И наблегна, като пример в посока на експертността, на няколко имена на министри. Проф. Тагарев и проф. Хинков, проф. Даскалов са едни от най-добрите експерти в своите сфери, каза Петков и остави на Денков да представи подробно министрите.

Снимка: Булфото

Номинираният за премиер Николай Денков започна представянето на министрите си с уговорката, че осъзнава "изключително тежката задача" и голямата отговорност, която поема. Денков изведе пред скоби аргумента си да се спре на Асен Василев за финансов министър въпреки неприемането му от останалите политически сили.

"От моя гледна точка в подготовката на екипа на това възможно правителство имаше основна задача да са хора, които могат да изпълнят управленска програма, която е реалистична, да се търси подкрепа от всички политически сили, да предложим реалистичен МС и той да бъде подкрепен от парламента", заяви Денков.

Денков обясни, че управленската програма е за 18 месеца, защото не е подходящо да планират за 4 години без ясна политическа подкрепа. Програмата е изпратена тази сутрин на експертите на ГЕРБ, ще търсим подкрепа от всички политически сили по нея, обяви Николай Денков.

"Искали сме хората да са експерти, за могат да се включат в един екип, който да работи заедно, за да изпълнява управленската програма", обясни той от какви принципи се е водил при избора на хората.

"Най-горещият въпрос е предложението за финансов министър - това е Асен Василев. Аз нямам абсолютно никакво съмнение, че той е най-подготвен", каза Денков. И посочи: "През цялото време виждах, че той се справя блестящо със задачите си като финансов министър", каза Денков, като коментира, че нападките срещу Василев са били "политически атаки".

Кирил Петков застана зад него и зад номинацията на Асен Василев, като обясни, че Николай Денков е имал свободата да подбере сам екипа и да го предложи.

"Първото нещо, което трябва да се случи, е да се приеме бюджет. Финансовата експертиза на Асен Василев е без прецедент", подчерта и съпредседателят на ПП.

"Гласувахме на акад. Денков доверие да направи той този екип, целия. В предходните дни бяхме ангажирани с този процес, всеки един от нас. Гледаме на това като на нещо, което ще бъде подкрепено от всеки от нас и нещо, което съдържа надежда България да излезе от тази ситуация", добави и Христо Иванов.

Денков каза поименно по няколко думи за всеки свой избраник за министерски пост, като акцентира, че специално в сферата на туризма и културата са търсели фигури, които да не принадлежат към нито едно от съществуващите лобита.  За повторната номинация на Даниел Лорер като министър на иновациите и растежа, Денков коментира: "Няма нужда от представяне, той е от създателите на това министерство. Стартира първата мярка по Плана за възстановяване и устойчивост в това мининстерство, така че той ще влезе с летящ старт". Проф. Христо Хинков застава начело на Министерство на здравеопазването. Той е психиатър, дълги години директор на Националния център по обществено здраве. "Този профил е важен, за да потърсим още по-добро балансиране на този непрекъснат дебат как да се балансират средствата, които отиват в болничната и извънболничната системи", вметна Денков. Министър на туризма е Гергана Кабаиванова. "Това е човек, който е по-известен в областта на храните, но в годините се е специализирала в областта на кулинарния туризъм. Равноотдалечена от различните лобита в туризма", подчерта Денков за нея. За министъра на културата Яна Генова кандидатът за премиер призна, че са търсели баланс и "гледали сме да не е свързана конкретно с някоя от гилдиите".

"Нямам съмнение, че това е един изключително качествен проектокабинет и се надявам и другите да го припознаят", завърши представянето на имената на министри Николай Денков. Той наблегна, че водещото начало при подбора на екипа е била експертизата и повтори неколкократно, че имената не подлежат на дискусия.

Денков уточни, че в управленската програма влизат петте приоритета на ПП-ДБ, само че е ревизирана за хоризонт от 18 месеца, а не за 4 години. Програмата е изпратена тази сутрин на експертите в ГЕРБ, участвали в работните групи.

Списъкът с имената бе поискан преди седмица от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов на лидерската среща между първите две политически сили в 49-ия парламент. Неговият аргумент беше, че все пак ГЕРБ-СДС, които искат редовно правителство и са готови да се разберат с ПП-ДБ, трябва да видят имената, защото може някои да не одобряват. Още на лидерския разговор Борисов акцентира на това, че не е важно дали с първия, или с втория мандат ще бъде съставено правителство, а водещото в случая е да има сформиран кабинет.

Първоначалния срок, който даде Борисов, беше неделя, но впоследствие се оказа, че заради 1 май почивните дни са с един повече. Така времето за кадровите предложения на ПП-ДБ беше удължено до първия работен ден. В края на миналата седмица съпредседателят на ПП Кирил Петков обяви, че до вторник лансирането на всякакви имена ще са само слухове. През това време между ПП и ДБ течаха сондажи и съвещания за персонален състав на правителство.

В предложената програма за управление са заложени пет основни приоритета за следващите 18 месеца: влизането на България в Шенген и в еврозоната, борбата с инфлацията, изпълнението на всички забавени условия и мерки по националния План за възстановяване и устойчивост (НПВУ) и промяна в подхода при подбора и финансирането на регионални проекти.

Ако получи подкрепа, правителството на ПП-ДБ ще направи всичко необходимо за присъединяването на България към Шенгенското пространство още през тази година. Предвиждат се въвеждане на комплекс от антикорупционни мерки (вкл. на механизъм за разследване на главния прокурор), реформа в структурата на службите за сигурност и засилване на граничния контрол по външните граници заради усиления мигрантски натиск.

Цялата програма вижте тук>>

Снимка: Булфото